Az Európai Moziéjszakát december első hetében rendezik meg Európa számos pontján, az esemény budapesti helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház lesz. A világhírű rendezőpáros, akinek nevéhez olyan komédiák fűződnek, mint az Életrevalók vagy az Eszeveszett esküvő, a vetítés után közönségtalálkozón vesz részt. Az eseményre a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött, regisztrálni az Uránia honlapján, a film műsoroldalán lehet.

Az Európai Moziéjszaka hagyománya 2018-ban indult a Kreatív Európa Media kezdeményezésére és az Europa Cinemas társszervezésében. Célja, hogy a sokszínű és gazdag európai filmkultúra közös ünnepe legyen. Az érdeklődők ingyenes, közönségtalálkozókkal kísért vetítéseken láthatják a Media alprogram keretében támogatott európai filmeket, találkozhatnak az általuk képviselt európai értékekkel. Az Urániában rendezett idei esemény együttműködő partnere a film magyarországi forgalmazója, a Mozinet.

A hamarosan a magyar mozikban is látható vígjáték két főhőse Albert (Pio Marmai) és Bruno (Jonathan Cohen), két kisstílű szélhámos, aki ingyen sör reményében elmegy egy klímaaktivista gyűlésre. A két férfi egy vonzó tüntetőnek (Noémie Merlant) köszönhetően az ökoharcosok között marad, annak ellenére, hogy egyáltalán nem érdekli őket a Föld megmentése.

A társaság tagjai egyre jobban befogadják őket, nem tudván, hogy Bruno és Albert csak a saját hasznát keresi az akciókban. Eközben a két barát között egyre nő a feszültség a lányért való versengésben. Az Ennél csak jobb jöhet december 28-tól látható országosan a mozikban, szinkronizált és feliratos változatban is.

Éric Toledano és Olivier Nakache / Fotó: Wikipedia

Éric Toledano (1971) és Olivier Nakache (1973) huszonévesen egy nyári táborban találkoztak, először itt szövögették álmaikat közös filmekről. Első közös nagyjátékfilmjüket, a 2005-ben készült Csajozós párost Jean-Paul Rouve és Gerard Depardieu főszereplésével forgatták.
Jean-Paul Rouve a következő vígjátékukban, a Volt egyszer egy nyárban is főszerepet kapott és mellette feltűnt Omar Sy, akivel a későbbiekben rendszeresen együtt dolgoztak.

2011-ben Omar Sy és Francois Cluzet főszereplésével készítették Életrevalók című filmjüket, amely világsiker lett és híressé tette a rendezőpárost.

Következő filmjüket, a Sambát Omar Sy és Charlotte Gainsbourg főszereplésével forgatták, s szintén többmilliós nézettséget ért el.
Újabb nagy sikert hozott számukra 2017-ben az Eszeveszett esküvő Jean-Pierre Bacrival, Jean-Paul Rouve-val, majd következett 2019-ben a Különleges életek Vincent Cassel és Reda Kateb alakításával. Legújabb filmjük az Ennél csak jobb jöhet.

A rendezőpáros a kezdetektől fogva arra törekszik, hogy olyan igényes vígjátékokat készítsen, amelyek valós társadalmi problémákat feszegetnek.

Forrás: MTI / Címlapkép: Ennél csak jobb jöhet