Kedvezményes, „early bird” nevezési díjjal lehet jelentkezni a 8. Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztiválra 2019. június 15-ig. Hazánk elsőszámú rövidfilmes fesztiváljára 2020. március 23. és 29. között kerül sor Budapesten. A szervezők 2018. január 1. után készült rövidfilmekből válogatják ki a fesztivál filmjeit. Filmeket nevezni a Friss Hús Filmfreeway-oldalán lehet. 

A Filmalap Fast Forward képzési programja nyári filmes alkotó táborral (2019. augusztus 11–19.) bővül. A nyolcnapos workshopra 18-35 éves filmeseket várnak, akik három műfajban, szakemberek segítségével hozhatják létre alkotásaikat. A fikciós csoport mentora Ferenczi Gábor rendező, a dokumentumfilmes csapaté Zuró Dorottya (Könnyű leckék), az animációs csoporté pedig Csáki László (Kék pelikan) lesz a közös munka során. A jelentkezési határidő 2019. május 20., részletek itt, valamint a tábor szakmai vezetőjével, Pálos Györggyel készült interjúnkban olvashatók.

Il Cinema Ritrovato Film Festival (Fotó: Europa Cinemas)

A mozis közönségépítésben kiemelten fontos, hogy a szakemberek lépést tudjanak tartani az aktuális nézői igényekkel, bele tudják magukat képzelni a fiatal mozibajárok szemszögébe. Mit lehet tanulni Z-generációtól, hogyan alakíthatóak a moziba járási szokások az 1997 és 2010 között született fiatalok bevonásával? Erre fókuszál az Europa Cinemas ötnapos, közönségépítés témájú képzése, a Bologna Lab 2019, amit az Il Cinema Ritrovato Film Festival keretében rendeznek meg. 35 jelentkezőnek lesz lehetősége részt venni a programban, a határidő 2019. május 24., további infók itt.

Megfilmesítésre alkalmas történetek után kutató dokumentumfilmesek figyelmébe ajánljuk a New Era New Adventure fórumot, amelyet 2019. május 24-én rendeznek meg a budapesti Cseh Centrumban. A fórum szervezőinek célja, hogy különleges, nagy hatással bíró történeteket mutassanak be a civil szférából a filmes- és médiaszakemberek számára. Részletek itt.

EastSeries

Ha van egy izgalmas sorozatterved, akkor itt az idő a szakma elé tárni! A kelet-európai forgatókönyvíróknak nyújtanak esélyt az előrelépésre az Odesa Nemzetközi Filmfesztiválon. Az EastSeries képzési programra és pitch fórumra drámai műfajú sorozatterveket várnak, amelyek közül 4-6 projekt kerülhet majd be a 2019. július 19-i fórumra. A jelentkezési határidő 2019. május 31., bővebb infó itt.

A vizuális effektek, azaz a VFX minősége megkerülhetetlen tényező a mozis kasszasikerekben. A The Animation Workshop / VIA University College VFX képzésén (2019. augusztus 19. – december 6.) a szakma elismert képviselői vezetik be a jelentkezőket a vizuális technikákba, valamint segítik a meglévő készségek fejlesztését. A tanfolyam művészeti és technikai oldaról egyaránt közelít a témához, előadások, intenzív feladatok, csoportmunka és gyártási szimuláció alkotják a programot, amelynek helyszíne Dánia. A jelentkezési határidő 2019. június 29., további részletek itt

Filmes szempontból az utóbbi idők egyik legörömtelibb fejleménye, hogy a fiatal hazai dokumentumfilmes generáció egyre több izgalmas alkotása jut el a nagy fesztiválokra és a mozikba is. Ezek a filmek sokszor pont olyan nemzetközi dokumentumfilmes vásárokon teszik meg az első lépést a megvalósulás felé. A MEDIMED, azaz a mediterrán térség dokumentumfilmes vásárára olyan fejlesztési vagy gyártási szakaszban lévő filmekkel lehet jelentkezni, amelyeknek költségvetésének negyede már biztosított, továbbá rendelkeznek egy koprodukciós megállapodással, támogatóval vagy fogalmazóval. Jelentkezni 2019. június 30.-ig lehet, további részletek itt

További pályázati információkért fordulj bátran a Kreatív Európa Média Irodához!

 Borítókép: The Animation Workshop (Euranim)