2024. 07. 05. filmhu

Európai pályázati körkép: 2024. július

Filmfesztiválok, képzések

Ismét jelentkezik pályázati körképünk, amiben a filmszakma szereplőinek és pályakezdő alkotóknak szóló legfrissebb lehetőségeket gyűjtöttük össze.

Meghosszabították a jelentkezési határidőt az V. Gyerek- és Ifjúsági Film Pitch Fórumra. A Pitch Fórumra fiatal közönségnek zsóló élőszereplős vagy animációs, egész estés és rövid filmes terveket, illetve élőszereplős vagy animációs sorozatterveket várnak. A rendezvényen szakmai zsűri értékeli a pályamunkákat. A legsikeresebb forgatókönyv terveket a zsűri és a diák közönség is díjazza. Meghosszabbított jelentkezési határidő: 2024. július 31. éjfél. Részletek itt.

Kezdő és a pályájuk elején járó filmkritikusok, újságírók, filmtudományi vagy művészeti tanulmányokat folytató hallgatók jelentkezését várják a Verzió Dokumentumfilm Fesztivál 3. Filmkritikus Workshopjára. A workshopot 2024. november 5-9. között rendezik meg a 21. Verzió Filmfesztivál keretében. Határidő: augusztus 1. Bővebben itt.

Megnyílt a jelentkezés az International Screen Institute alábbi két képzésére:

  • Market Ready: Documentary
    A kurzus ismereteket és készségeket biztosít a résztvevőknek a dokumentumfilm-piacon való sikeres eligazodáshoz. A témák közé tartozik a pitching, az értékesítési és forgalmazási megállapodások tárgyalása és biztosítása. Időpont és helyszín: 2024. szeptember 16-20. Bécs Jelentkezési határidő: 2024. augusztus 1.
  • Sustainability Management 2024
    A filmkészítők és az iparági szakemberek a filmekkel kapcsolatos összes területen átfogó megközelítést keresnek a fenntarthatóság terén. A kurzus a fenntarthatóság és a filmipar metszéspontját tárja fel, lefedi a filmipar gazdasági, ökológiai, kulturális és társadalmi dimenzióit is. Időpont és helyszín: 2024. október 14-18. Bécs Jelentkezési határidő: 2024. szeptember 1. Részletek itt

Elindult a nevezés a XIII. Friss Húsra. 2025-ben május 29. és június 4. között rendezik meg a XIII. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált. Earlybird határidő: 2024. augusztus 16. Részletek és jelentkezés itt

Megnyílt a jelentkezés a 2025-ös Annecy Festival Residency programra. Az "egész estés animációs filmek vizuális fejlesztése" elnevezésű művészeti program célja a forgatókönyvírók támogatását azzal, hogy időt és helyet biztosítanak számukra az alkotásra, a networkingre és projektjeik szélesebb körű láthatóságára. Az artist residency program személyre szabott segítséget kínál a kiválasztott projektekhez, mindezt egy inspiráló környezetben, valamint kapcsolatot teremt az alkotók és az animációs szektor elismert mentorai között. Jelentkezési határidő: 2024. szeptember 10.

Már lehet jelentkezni a FRAME Advanced Tech képzési programra, amelynek keretében audiovizuális archívumok tapasztalattal rendelkező munkatársai fejleszthetik tovább tudásukat. Időpont és helyszín: 2024. december 2-6. Torino Jelentkezési határidő: 2024. szeptember 22. Részletek itt.

További pályázati információkért fordulj bátran a Kreatív Európa MEDIA alprogram munkatársaihoz!

Címlapkép forrása: Pexels.com

Még több magazin

magazin

Pedro Almodóvartól a versenylovakon át a szocializmusig

Streaming ajánló

A Cinego idén ősszel Pedro Almodóvar 75. születésnapja alkalmából kilenc filmből álló válogatással ünnepli a spanyol rendező gazdag életművét.…

tovább

magazin

Kreatív Európa történetek: Európai ellenpólus

Cinego

A 2020-ban négy magyar filmforgalmazó összefogásával létrejött szerzői filmes streamingplatform, a Cinego online filmeket kínál a felhasználóknak…

tovább

Fekete pont

Szimler Bálint első nagyjátékfilmje a hazai poroszos oktatási rendszer hétköznapi kudarcain keresztül mutat rá azokra a beidegződésekre és komplexusokra, amik össztársadalmi szinten is nehezítik az életünket.

Ha a szolidaritás tantárgy lenne, biztosan megbuknánk belőle

Minél boldogabb országban élsz, annál kevésbé érted ezt a filmet

Filmhu podcast #98: Szimler Bálint és Osváth Gábor

a teljes dosszié
 
hirdetés

Január 2.

Az Egy nap rendezőjének második nagyjátékfilmje a 81. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon, a Biennale College – Cinema szekcióban mutatkozott be. Szilágyi Zsófia filmje egy válásból fakadó költözés történetét mutatja be.

Szilágyi Zsófia költözős filmjét is díjazták a 20. CineFesten

Csoda, ha a rendező és a producer még szóba áll egymással Velencében

Elváltnak lenni sokkal jobb, mint nem - Megjött Szilágyi Zsófia új filmjének előzetese

a teljes dosszié

Kardos Sándor szabadegyeteme

Vizualitás, verbális vizualitás, képelemzés, színdramaturgia, technikai művészetek, célfotókamera, színelmélet… Kardos Sándor a METU-s tanítványainak írt tanulmányának részei nem alkotnak zárt rendszert, a képalkotás elméleti és fogalmi feltételeiről való gondolkodás nagyon különböző útjait próbálják integrálni.

Kardos Sándor nyári egyeteme: Kontár-hű ábrázolás

Kardos Sándor nyári egyeteme: A Szaturnusz gyűrűje

Kardos Sándor nyári egyeteme: Az emberiség kimeríthetetlen tartalékai - Első rész

a teljes dosszié

Rendezőnők a magyar filmtörténetben

Nők, akik áttörték az üvegplafont, és rendezőkké tudtak válni a sokáig férfiak uralta magyar filmszakmában. Honnan jöttek ezek az úttörő nők? Hogyan jutottak el az első filmjükig? És hogyan folytatódott a pályájuk? Szederkényi Olga exkluzív portrésorozata a kezdetektől a rendszerváltásig új megvilágításba helyezve vizsgálja a magyar filmtörténetet.

Dr. Balázs Mária, aki öt percig gondolkodhatott, hogy lesz-e ő az első magyar filmrendezőnő

Filmhu podcast #88: Szederkényi Olga és a magyar filmrendezőnők

Riedl Klára, a filmrendezőnő, aki “magyar népi filmmel” futott be 1939-ben

a teljes dosszié
 
hirdetés
 
Jenő, hosszú a hajad, holnap borbélyhoz mész!

Simon bá' / Csinibaba

Oszd meg! Az összes idézet