2024. 07. 05. filmhu

Európai pályázati körkép: 2024. július

Filmfesztiválok, képzések

Ismét jelentkezik pályázati körképünk, amiben a filmszakma szereplőinek és pályakezdő alkotóknak szóló legfrissebb lehetőségeket gyűjtöttük össze.

Meghosszabították a jelentkezési határidőt az V. Gyerek- és Ifjúsági Film Pitch Fórumra. A Pitch Fórumra fiatal közönségnek zsóló élőszereplős vagy animációs, egész estés és rövid filmes terveket, illetve élőszereplős vagy animációs sorozatterveket várnak. A rendezvényen szakmai zsűri értékeli a pályamunkákat. A legsikeresebb forgatókönyv terveket a zsűri és a diák közönség is díjazza. Meghosszabbított jelentkezési határidő: 2024. július 31. éjfél. Részletek itt.

Kezdő és a pályájuk elején járó filmkritikusok, újságírók, filmtudományi vagy művészeti tanulmányokat folytató hallgatók jelentkezését várják a Verzió Dokumentumfilm Fesztivál 3. Filmkritikus Workshopjára. A workshopot 2024. november 5-9. között rendezik meg a 21. Verzió Filmfesztivál keretében. Határidő: augusztus 1. Bővebben itt.

Megnyílt a jelentkezés az International Screen Institute alábbi két képzésére:

  • Market Ready: Documentary
    A kurzus ismereteket és készségeket biztosít a résztvevőknek a dokumentumfilm-piacon való sikeres eligazodáshoz. A témák közé tartozik a pitching, az értékesítési és forgalmazási megállapodások tárgyalása és biztosítása. Időpont és helyszín: 2024. szeptember 16-20. Bécs Jelentkezési határidő: 2024. augusztus 1.
  • Sustainability Management 2024
    A filmkészítők és az iparági szakemberek a filmekkel kapcsolatos összes területen átfogó megközelítést keresnek a fenntarthatóság terén. A kurzus a fenntarthatóság és a filmipar metszéspontját tárja fel, lefedi a filmipar gazdasági, ökológiai, kulturális és társadalmi dimenzióit is. Időpont és helyszín: 2024. október 14-18. Bécs Jelentkezési határidő: 2024. szeptember 1. Részletek itt

Elindult a nevezés a XIII. Friss Húsra. 2025-ben május 29. és június 4. között rendezik meg a XIII. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált. Earlybird határidő: 2024. augusztus 16. Részletek és jelentkezés itt

Megnyílt a jelentkezés a 2025-ös Annecy Festival Residency programra. Az "egész estés animációs filmek vizuális fejlesztése" elnevezésű művészeti program célja a forgatókönyvírók támogatását azzal, hogy időt és helyet biztosítanak számukra az alkotásra, a networkingre és projektjeik szélesebb körű láthatóságára. Az artist residency program személyre szabott segítséget kínál a kiválasztott projektekhez, mindezt egy inspiráló környezetben, valamint kapcsolatot teremt az alkotók és az animációs szektor elismert mentorai között. Jelentkezési határidő: 2024. szeptember 10.

Már lehet jelentkezni a FRAME Advanced Tech képzési programra, amelynek keretében audiovizuális archívumok tapasztalattal rendelkező munkatársai fejleszthetik tovább tudásukat. Időpont és helyszín: 2024. december 2-6. Torino Jelentkezési határidő: 2024. szeptember 22. Részletek itt.

További pályázati információkért fordulj bátran a Kreatív Európa MEDIA alprogram munkatársaihoz!

Címlapkép forrása: Pexels.com

Még több magazin

magazin

Ez a láncfűrész 50 év alatt sem rozsdásodott be

Az évforduló alkalmából újranéztük A texasi láncfűrészes mészárlást

Tobe Hooper 1974-ben aprópénzből, kezdő stábbal és ismeretlen színészekkel forgatta le azt a filmet, amit a mai napig az egyik legfélelmetesebb…

tovább

magazin

Coppola mindig apokalipszis közben alkot

Kritika az Út a Paradicsomba – A Francis Ford Coppola-sztori című könyvről

Francis Ford Coppola hagyományos életrajza helyett Sam Wasson egy önmagával birkózó, utópisztikus víziókat hajszoló alkotó felemelkedését és bukását…

tovább

Karlovy Vary 2024

Az 58. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon 12 film van versenyben a Kristály Glóbuszért, köztük a Borbély Alexandra főszereplésével készült The Hungarian Dressmaker. A helyszínről jelentkezünk.

Borbély Alexandra varrónője egyedül száll szembe az embertelenséggel

Vércseppek borítják Hollywood új csillagát

Csicskár Dávid és Goldberg Emília készülő filmjeit díjazták Karlovy Varyban

a teljes dosszié
 
hirdetés

MOZ.GO 2024

Június 12-én kezdődik és négy napon át tart a MOZ.GO. Közel 100 magyar filmet láthat majd a közönség, de számos izgalmas kiegészítő program is helyet kap a Magyar Mozgókép Fesztivál kínálatában.

A Semmelweis lett a legjobb film a MOZ.GO-n

Ez a rejtély még Kardos doktoron sem fogna ki

Négy nap mozi, négy nap buli a MOZ.GO-n!

a teljes dosszié

Cannes 2024

Május 14. és 25. között rendezik a filmvilág egyik legrangosabb seregszemléjét, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivált. Francis Ford Coppola, Andrea Arnold, David Cronenberg, Jorgosz Lanthimosz, Paolo Sorrentino és Paul Schrader is versenyben van. A Filmhu ismét a helyszínről jelentkezik a legfrissebb beszámolókkal és kritikákkal.

Emma Stone még a saját ujját is levágja egy szerep kedvéért

Ha prostit veszel feleségül, számíts rá, hogy anyád kiborul

Nagy a verseny az idei Palm Dog díjért

a teljes dosszié

Rendezőnők a magyar filmtörténetben

Nők, akik áttörték az üvegplafont, és rendezőkké tudtak válni a sokáig férfiak uralta magyar filmszakmában. Honnan jöttek ezek az úttörő nők? Hogyan jutottak el az első filmjükig? És hogyan folytatódott a pályájuk? Szederkényi Olga exkluzív portrésorozata a kezdetektől a rendszerváltásig új megvilágításba helyezve vizsgálja a magyar filmtörténetet.

Dr. Balázs Mária, aki öt percig gondolkodhatott, hogy lesz-e ő az első magyar filmrendezőnő

Filmhu podcast #88: Szederkényi Olga és a magyar filmrendezőnők

Riedl Klára, a filmrendezőnő, aki “magyar népi filmmel” futott be 1939-ben

a teljes dosszié
 
hirdetés
 

A tények makacs dolgok.

Béla / Csapd le csacsi!

Oszd meg! Az összes idézet