A Magyar Filmkritkusok Díja díjátadó ünnepséget február 2-án a MÚOSZ székházában rendezték meg, az elismerésekről a MÚOSZ film- és tévékritikus szakosztálya és a Magyar Filmművészek Szövetsége filmkritikus szakosztálya szavazott. A díjak átadása előtt Gyenge Zsolt filmkritikus, a MOME oktatója értékelte az évet.

A legjobb animációs film díját a 27 című film (rendező: Buda Anna Flóra), a legjobb dokumentumfilm díját a Túl közel (rendező: Püsök Botond) és a Falling (rendező: Gyimesi Anna) című film kapta. A legjobb kisjátékfilmnek Cibulya Nikol alkotását, a Mária Terézia szült választották meg.

A legjobb női epizódszereplő Hatházi Rebeka (Magyarázat mindenre), a legjobb női főszereplő Krasznahorkai Ágnes (Elfogy a levegő), a legjobb férfi epizódszereplő Kálid Artúr (Éger, A másik érintése), a legjobb férfi főszereplő pedig Hajduk Károly (Mesterjátszma) lett.

Operatőri díjat kapott M. Deák Kristóf a Látom, amit látsz és a Cicaverzum című filmek fényképezéséért. A legjobb forgatókönyv díját Reisz Gábor és Schulze Éva érdemelte ki a Magyarázat mindenre című filmért. A legjobb rendezés díját Szabó Mátyás, a Látom, amit látsz alkotója vitte haza.

forrás: MUOSZ

Különdíjat kapott a Budapest siló (rendező: Paczolay Zsófia) és a Műanyag égbolt című film (rendező: Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta). A Filmkritikusok B. Nagy László-díját a Moldovai Katalin által jegyzett Elfogy a levegő című film érdemelte ki.

A magyar filmkritikusok Életműdíját sok évtizedes kimagasló művészi munkájáért Schulze Éva kapta. Második alkalommal osztották ki az Árvai Jolán-díjat, idén Petrányi Viktória producert tüntették ki vele.

61. Magyar Filmkritikusok Díja:

Legjobb animációs film: 27 (rendező: Buda Anna Flóra)

Legjobb dokumentumfilm: Túl közel (rendező: Püsök Botond) és Falling (rendező: Gyimesi Anna)

Legjobb kisjátékfilm: Mária Terézia szül (rendező: Cibulya Nikol)

Legjobb női epizódalakítás: Hatházi Rebeka (Magyarázat mindenre)

Legjobb női főszereplő: Krasznahorkai Ágnes (Elfogy a levegő)

Legjobb férfi epizódalakítás: Kálid Artúr (Éger, A másik érintése)

Legjobb férfi főszereplő: Hajduk Károly (Mesterjátszma)

Legjobb operatőr: M. Deák Kristóf (Látom, amit látsz, Cicaverzum)

Legjobb forgatókönyv: Reisz Gábor és Schulze Éva (Magyarázat mindenre)

Legjobb rendezés: Szabó Mátyás (Látom, amit látsz)

Különdíj: Budapest siló (rendező: Paczolay Zsófia) és Műanyag égbolt (rendező: Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta).

A Filmkritikusok B. Nagy László Díja: Elfogy a levegő (rendező: Moldovai Katalin)

A magyar filmkritikusok Életműdíja: Schulze Éva