Füzes Dániel, több filmjével szerepelt korábban a fesztiválon, ezúttal a Hogy ne győzzünk című alkotása versenyez, melyben a végzős gimnazisták barátját véresre verik egy szórakozóhelyen, a két fiú pedig bosszúhadjáratra indul. Nemcsak korábbi BuSho Diákzsűri, hanem legutóbb díjazott is volt Szelestey Bianka, aki a Pragma című legújabb munkájával elnyerte a Magyar Filmkritikusok díját a Mozgókép Fesztiválon. Az egy nap alatt játszódó, abszurd humorú dráma Lili és az anyja közötti elnyomott feszültségre világít rá.

Gyimesi Anna rövidfilmje, az Affrikáta, mely a közelmúltban még az Oscar-jelölő Szarajevói Filmfesztiválon szállt versenybe, egy fogyatékkal élő gyermeket nevelő anyáról szól, aki a horvát tengerparton vakációzik lányaival. Karácsony Péter Vasárnapi emberrablás című alkotásában egy oknyomozó újságíró fordulatos történetét meséli el, amelyért a 67. Országos Függetlenfilm Fesztiválon a legjobb rendezés és a közönségdíjat is elnyerte.

Affrikáta

Olasz Renátó Hungarian Flesh Flash című zenés szatírájának kreatív producere Tarr Béla volt, mely a nem létező Magyarországról szól, ahol az ősi turul Istennek szűzlányokat kell feláldozni. Másik hazai kísérleti versenyfilm Szuromi Mátyás Mesto című néma filmetűdje, mely egy idős, vak férfit figyel meg aki visszahúzódva, bezárkózva vegetál.

Korábbi BuSho Diákzsűri résztvevő volt Mira Zénó, aki idén a Fox Tossing című animációval jelentkezett, miszerint a 17. században létezett egy mára feledésbe merült főúri szórakozás, s rókadobálás. A MOME Anim mesterszakos diplomafilmjével nyár elején Annecybe is meghívást kapott. Egy groteszk humorral teli rajzanimáció Bárány Dániel Vacsora című alkotása, mely egy sokak által ismert szituációt mutat be: a meghittnek szánt családi étkezést.

Turai Balázs szintén Annecyt és Szarajevót is megjárt animációjának az Amok című alkotásnak producere nem más, mint Terry Gilliam, mely legalább annyira meglepő, mint a film leírása. Miután egy rejtélyes balesetben Clyde egyszerre veszíti el barátnőjét, megnyerő küllemét és kiegyensúlyozott lelkivilágát, kénytelen szembesülni a Legbelső Törpéjével. Erhardt Domonkos Szemem sarka című MOME animációjának világpremierje a 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon volt, melyben tipikus budapesti hangulatban egy Ikarus buszon utazó 2 ismeretlen szempillantása találkozik.

Amok

A kísérőprogramok közül a Festinet Hálózat 5. évadának vetítését ezúttal az Olasz Kultúrintézetben tartják, de ugyanitt lesz látható a legfrissebb olasz és portugál filmek válogatása és a szombat délutáni Panoráma vetítés is. Ebben olyan ínyencségekre bukkanhatunk, mint a kísérleti filmjeiről méltán híres Igor Buharov német kooprodukcióban készült legújabb alkotása, a Fearkingdom a határkerítésekről. De itt lesz látható Weisz Béla Közmondások című animációs sorozatának néhány epizódja vagy épp az idei Magyar Mozgókép Díjra jelölt Café Marylin, Reszeli-Soós András rendezése.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők, helyfoglalás érkezési sorrendben történik. A Puskin Mozi Amarcord terme után esténként ismétlés az Art+ Cinemában és egész héten Szentendrén a P’Art moziban.

Forrás: BuSho / Címlapkép: Pragma