A hazai vizeken evező magyar alkotók adják a legtöbb versenyfilmet, a szokásos spanyol, francia, német jelenlét mellett ezúttal a kanadai és olasz alkotók is több röviddel képviseltetik magukat. A különlegességek ezúttal többek között a kazah, luxemburgi, grúz, új-zélandi, szingapúri vagy épp dél-afrikai filmek jelentik.  

 

A Puskin moziban és az Art+ Cinemában zajló versenyprogram-vetítések mellett a fesztivál kísérőprogramjai főként az Olasz Kultúrintézetben kerülnek megrendezésre, de ismét lesznek vetítések a szentendrei P’Art moziban is. A különböző nemzetközi filmes prezentációk mellett lesznek panoráma vetítések, workshop bemutatók, a FESTINET nemzetközi rövidfilm hálózat válogatása és koncert is.

A fesztiválon a fikciós rövidfilmek között versenybe száll Gyimesi Anna Affrikáta, Szelestey Bianka Pragma, Karácsony Péter Vasárnapi emberrablás és Füzes Dániel Hogy ne győzzünk című alkotása. Az animációs kategóriában magyar részről Turai Balázs Amok, Mira Zénó Fox Tossing, Erhardt Domonkos Szemem sarka és Bárány Dániel Vacsora című filmje van versenyben. A kísérleti filmek között Olasz Renátó Hungarian Flesh Flash és Szuromi Mátyás Mesto című rendezése méretteti meg magát. 

A versenyfilmek teljes listája itt található, a vetítési programot pedig itt lehet böngészni.

A megnyitó ünnepséget augusztus 29-én 19 órakor az Olasz Intézet Verdi termében tartják, az egész héten zajló vetítéseket követően díjkiosztó ugyanitt lesz szombat este 19 órakor. A rendezvény fő támogatója a Nemzeti Filmintézet.

Forrás: BuSho / Címlapkép: Affrikáta