A kolorádói hegyi városban szeptember első hétvégéjén megrendezett nagy presztízsű filmünnep különlegessége, hogy programját – a többi nemzetközi filmfesztivállal ellentétben – csak a fesztivál kezdetét megelőző napon jelentik be. Az idén 42. alkalommal kezdődő seregszemle az elmúlt években olyan később Oscar-díjas filmek amerikai vagy világpremierjének adott otthont, mint A mások élete, a Gettómilliomos, A király beszéde, a 12 év rabszolgaság vagy legutóbb a Birdman.

Nemes Jeles László cannes-i nagydíjas filmjét meghívták a fesztivál 27 alkotást felvonultató fő programjába, az amerikai premierre így Telluride-ban kerül sor ezen a hétvégén Nemes Jeles László és Röhrig Géza személyes részvételével. A Filmalap támogatásával készült Saul fia című film Magyarország hivatalos nevezése a legjobb idegennyelvű film kategóriában az Oscar-díjakért folyó versenyben.

A kolorádói fesztivállal párhuzamosan rendezik meg Észak-Amerika legnagyobb nemzetközi filmfesztiválját Torontóban. A szeptember 10-én kezdődő és idén 40. születésnapját ünneplő kanadai fesztivál a különprogramjában (Special Presentation) tűzi műsorra a Saul fia című filmet. A kanadai premierre szeptember 10-én kerül sor, a vetítéseket közönségtalálkozó követi a film alkotóival. Az Egyesült Államok kulturális fellegvárában, a New York-i Lincoln Centerben évről-évre szeptember végén kezdődő rangos nemzetközi filmfesztivál is meghívta és bemutatja Nemes Jeles László filmjét.

A tengerentúli fesztiválpremierek mellett a spanyolországi San Sebastian A-kategóriás filmfesztiválja is műsorra tűzi a Saul fiát szeptember második felében. A magyar film a „Gyöngyök” (Pearls) című tekintélyes válogatásban lesz műsoron. Októberben az Egyesült Királyság és Belgium elsőszámú nemzetközi filmversenyeire hivatalos Nemes Jeles László üstökösként berobbant első mozifilmje. Mind a londoni, mind a genti filmfesztivál versenyprogramjába kapott meghívást a Saul fia.

A Saul fia a májusi cannes-i filmfesztivál és az azzal párhuzamosan megrendezett filmvásár kitűnő újdonsága volt egyben. A magyar film nemzetközi forgalmazási jogainak értékesítésével megbízott párizsi székhelyű Films Distribution több mint 50 ország filmforgalmazójának értékesítette a Saul fiát Cannes-ban – köztük a Sony Pictures Classics vezető amerikai forgalmazónak.

A Saul fia a Laokoon Filmgroup gyártásában készült a Filmalap támogatásával, vezető producere Sipos Gábor és Rajna Gábor volt. Nemes Jeles László filmje június 11. óta látható a magyar mozikban, már több mint 83 000 váltottak rá jegyet, és továbbra is a mozik műsorán van országszerte a Mozinet forgalmazásában.

(forrás: Magyar Nemzeti Filmalap/Laokoon Filmgroup)