Folman nyitófilmjében a saját magát alakító Robin Wright adja el a filmes személyazonosságát 20 évre egy filmstúdiónak, akik bármilyen filmben használhatják az alakját. Még olyanokban is, amiket korábban elutasított. 

Az öt egészestés versenyfilm között akad szerelmi szállal megspékelt elégia a jövő városáról (Paul Bush – Babeldom), gyilkosság a Soho utcái alatt (Phil Mulloy - Fájdalom és szánalom), Argentína lelke egy tangótáncos pár szemszögéből (Maria Ramirez - Ánima Buenos Aires), bizarr japán iskola történet csontvázzal és anatómiai modellel, (Hitoshi Takekiyo - Éjfélkor az iskolában), és mese Brazília történelme négy korszakban, a gyengébbik fél mellett harcolva (Luiz Bolognesi - Rio 2096: A szerelem és düh története ). A versenyfilmeket nemzetközi zsűri bírálja el, melynek tagjai idén a holland Hisko Hulsing, a brit Daniel Grey és az erdélyi Kassay Réka.

hero The congress ari folman

A futurológiai kongresszus


A 33 versenybe került rövidfilmet 600 alkotás közül választották. Magyarországot Vácz Péter Nyuszi és Őz, és Ruska László és Ringeisen Dávid Papírvilág című filmje képviseli. A rövidfilmes verseny zsűritagjai Szederkényi Bella, Paul Bush és az Oscar-díjas Zbigniew Rybczyński lesznek. Több Romániában élő magyar művész munkáját mellett Bust és Rybczyński életművével is megsimerkedhet majd a közönség.