Az európai filmpromóciós szervezeteket tömörítő European Film Promotion (EFP) Future Frames programjában ígéretes pályakezdő tehetségeket mutatnak be Európából. A programba tíz diploma-, illetve vizsgafilmet válogattak be, köztük Farkas Marcell Szeurum című SZFE-s vizsgafilmjét is, melyet az augusztus 20. és 28. között megrendezett, 55. Karlovy Vary Filmfesztiválon fognak bemutatni. 

Farkas Marcell Janisch Attila és Nagy Viktor Oszkár filmrendező BA-osztályának a hallgatója, a Szeurum az elsőéves vizsgafilmje volt, alkotói pedig az SZFE 2019-ben indult 6x6-os évfolyamának hallgatói. A film írója Farkas Marcell és Kajlik Eszter, operatőre Csillag Marcell, vágó Papp Zsuzsanna, hangmester Kovács Janka, gyártásvezető Balogh Zsombor.

Szeurum történetében Péter a kertvárosi, sci-fi rajongó fiú lesújtott állapotba kerül, miután bátyja, Zoli úgy dönt, többé nem segít neki beadni a szükséges inzulin injekciót, miután kiderül, hogy Peti zugevő. Az események furcsa fordulatot vesznek, miután találkozik egy lánnyal, aki ablakokon bedobált meteoritokkal próbálja a szeretet terjeszteni. A rövidfilm főszereplői Turi Péter, Major Irma és Sas Zoltán. 

Farkas Marcell / Forrás: KVIFF

A Future Frames idei tíz rendezőjére több napos online szakmai program vár, pitchelés-felkészítő workshop és találkozók nemzetközi szakemberekkel. A filmjeiket viszont már személyesen fogják Karlovy Varyban bemutatni, ahol egy három napos masterclasson is résztvesznek.

Nem most szerepel először magyar fiatal a Future Frames programjában: 2014-ben Ferenczik Áron Miért vannak olyan messze a székek a HÉV-megállóban? című rövidfilmjét vetítették, a következő évben a Határt, Szabó Mátyástól, 2019-ben pedig Kovács István kísérte el a diák Oscar-díjas Ostrom-ot Karlovy Varyba.


Az 55. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon több magyar alkotónak lehet idén drukkolni. Kis Hajni Külön falka című filmje az első- és második filmeket beválogató East of the West szekcióban fog versenyezni, Prikler Mátyás és Dávid Attila pedig a fesztivál Eastern Promises elnevezésű szakma programján fogják a közönségnek bemutatni a játékfilmterveiket.

Címlapfotó: Szeurum / Forrás: KVIFF