Szeptember 26-án, szombaton 21 órakor egy filmes csemegével indul a válogatás. A Brecht örökösök sokáig nem adtak engedélyt Schlöndorff filmje, a Baal vetítésére, melyet így az idei Berlinalén láthatott először a szélesebb közönség. Az alkotás 1969-be helyezi Brecht 1918-ban íródott első színdarabját, melyben Fassbinder egyszerre alakítja Baalt, az anarchista költőt és saját magát. Baal erdőkben és autópályákon csavarog, pálinka és cigaretta, nők és férfiak után sóvárog. Teherbe ejt egy fiatal színésznőt, akit azonban hamarosan nyűgnek érez. Leszúrja egy barátját, és magányosan hal meg.

bind600

Szeptember 27-én, vasárnap 17 órakor pereg a legendás német rendező egyik legismertebb filmje, A félelem megeszi a lelket, melyben a korosodó takarítónő, Emmi beleszeret egy nála jóval fiatalabb marokkói vendégmunkásba, Aliba, és feleségül megy hozzá. 19 órakor mutatják be az Ali a Paradicsomban című dokumentumfilmet, melyben Viola Shafik német filmrendező nyomkeresésre indul. Fassbinder egykori élettársa, El Hedi Ben Salem M’barek Mohammed Mustafa, aki A félelem megeszi a lelket főszerepét játszotta, 1976. május 15-én egy nîmes-i börtönben halt meg. Azóta számos mendemonda kering a marokkói születésű férfi haláláról. A filmben megszólalnak Fassbinder munkatársai és Salem családtagjai is.

ali600

Szeptember 28-án, hétfőn 18 órakor Christian Braad Thomsen Fassbinder – Szeretni feltételek nélkül című, az idei Berlinalén debütált dokumentumfilmje folytatja az emlékezést. A dán filmrendező 1969-ben találkozott először Fassbinderrel, amikor az ifjú titán első filmjét mutatta be a Berlinale. A két művész közt mély, távolságtartó barátság alakult ki, amely Fassbinder 1982-ben bekövetkezett haláláig tartott. Thomsen számos interjút készített a német újfilm fenegyerekével, melyek most láthatóak először.

Szeptember 29-én, kedden 20.30-kor a Művész moziban A szabadság ököljoga című filmet vetítik, melynek főszereplője maga Fassbinder. Franz, a munkanélküli mutatványos félmilliót nyer a lottón. A sors egy műkereskedővel hozza össze, aki bevezeti egy homoszexuális körbe. Itt ismerkedik meg Eugennel, egy vállalkozó fiával, akiben a nagy szerelmet véli felfedezni. Összeköltöznek, de az osztálykülönbségeket pénzzel nem lehet eltüntetni. Szeptember 30-án, szerdán 20 órakor a Fontane Effi Briest kerül műsorra Hanna Schygullával a főszerepben. Effi Briest túl fiatal, amikor hozzámegy a becsvágyó Instetten báróhoz. Találkozása Crampas őrnaggyal átmeneti változatosságot visz az életébe. A báró évekkel később értesül felesége rég lezárt kapcsolatáról; a katasztrófa elkerülhetetlen.

binde600

A filmeket német nyelven, angol felirattal, magyar hangalámondássalvetítik. Szeptember 20-ától a Művész mozi előterében Fassbinder filmplakátokból és a kortárs film jeles rendezőinek Fassbinder-kommentárjaiból álló kiállítás várja a filmbarátokat. Szeptember 28-án, a Fassbinder-portré vetítése után Mundruczó Kornél filmrendező, Stőhr Lóránt filmkritikus és Győri László újságíró beszélget Fassbinder művészetéről.