Bodrogi Gyula az Üvegtigris 2-benPersze a kalózkodás nem csak Hollywood problémája. Idehaza idén januárban robbant a kalózkodás legnagyobb bombája: az év elején az Üvegtigris 2 illegális kópiája került fel az internetre, s az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány, az ASVA becslése szerint a felkerüléstől számított három nap alatt mintegy 28 ezren töltötték le a film kalóz-változatát, s a január 19-i hivatalos bemutatójára az Üvegtigris második része – nem hivatalosan – átlépte a közönségfilmek nézőszámának százezres álomhatárát.

Az ASVA akkor kiadott közleménye szerint az internetes letöltések és a kalóz-DVD-ék elterjedése a magyar filmipar számára évente körülbelül 5 milliárd forint kárt okoznak. Az ASVA becslései szerint a legnépszerűbb hazai fájlcserélő hálózatnak naponta 50-60 ezer felhasználója van.

A Guardian adatai szerint az illegális kópiák „átlagos” felhasználói többnyire férfiak, 16 és 24 év közöttiek és városban élnek. A lap szerint a főiskolások és egyetemisták okozzák a legtöbb kárt az Egyesült Államokban, Dél-Koreában és Magyarországon.

Az utóbbi időben számos új próbálkozás született a mozi-kalózkodás visszaszorítására, az Egyesült Államok-béli Georgia Technológiai Intézet munkatársai például nemrégiben jelentették be egy új, a digitális kamerák képrögzítőjét felismerni képes, majd azokat ún. fehér fénnyel megbénító készülék megalkotásának első sikeres fázisát. Ám mivel a készülék végleges, a gyakorlatban is működőképes változatára – a feltalálók szerint – még évekig várni kell, a kalózkodás visszaszorítására a leghatékonyabb módszer továbbra is a rajtaütés. A múlt szerdai akcióért nem csak az MPAA, de a Warner vezetői is köszönetet mondtak az FBI-nak. Superman sem csinálhatta volna jobban.