A 2018-ban indult − programszerű, három évre szóló – ösztöndíj célja az alkotó- és előadó-művészeti, valamint művészetelméleti tevékenység támogatása, a magas színvonalú művészi és művészetelméleti tevékenységek anyagi feltételeinek megteremtése mellett az ösztöndíjasok szakmai kapcsolatainak bővítése, alkotásaik népszerűsítése, életpályájuk dokumentálása. Az MMA 2024–2027. évi művészeti ösztöndíjprogramjára 2024. április 2-ig lehetett jelentkezni. A művészeti alkotómunkát támogató pályázaton a nyertesek a pályázathoz benyújtott munkatervük megvalósítására havi kétszázezer forintos juttatást kapnak három éven át.

Halász Glória

Az ELTE film-média szakának elvégzése után nyolc egész estés dokumentumfilmet rendezett, többek között a Baross Imre Artistaképző különleges artistaosztályáról szóló Cirkusztestvéreket, a klasszikus balettet tanuló fiatalok történetét megmutató Három táncot és a Rupa butikját, amiben traumatizált indiai divattervező lányok készülnek egy nagyszabású divatbemutatóra. Jelenleg első fikciós nagyjátékfilmjére készül.

Hörcher Gábor

Dokumentumfilmes, pszichológiát, jogot és filmművészetet tanult, jelenleg pedig művészeti és design területen doktori tanulmányokat folytat. Első egész estés dokumentumfilmje, a fiatal, lázadó raliversenyzőről szóló Drifter 2014-ben készült el, többek között megnyerte az IDFA elsőfilmes fődíját és a Magyar Filmdíjat is. A Drifter szereplőivel fikciós rövidfilmet is forgatott, a Ricsi a Clermont-Ferrand Filmfesztiválon mutatkozott be, de vetítették Kairóban és Szarajevóban is. Második egész estés filmje, a Budapesten élő amerikai szexmunkás-párról szóló Emma és Eddie - A képen kívül nemrég debütált a MAX-on.

Lovrity Anna Katalin

Animációs filmrendező, 2016-ban diplomázott a MOME animáció szakán. Vulkánsziget című diplomafilmjének premierje a 67. Berlinale Generation szekciójában volt. 2018-ban a Citrom és márvány című filmtervét a Visegrad Animation Pitch fórumán mutatta be, majd a magas presztízsű, 1 hónapos NEF Animations forgatókönyvírói ösztöndíj keretében fejlesztette tovább a rövidfilmet. 2022-ben készült el a Rozi és Zafír című gyereksorozat pilot epizódja az NFI támogatásával. Az MMA ösztöndíjában ezt a sorozatot fejleszti tovább.

Pittmann Glória

Animációs filmrendező és illusztrátor, 2017-ben a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szak alapképzésén, majd 2022-ben ugyanezen szak mesterképzésén diplomázott. 2020-ban ösztöndíjjal egy évet vendéghallgatóként Gentben töltött, ahol animációt és illusztrációt tanult. Dialóg című 2016-os rajzanimációja egy párkapcsolati dráma, az egy évvel később készült festményanimációja, a Lassú tűz pedig a családon belüli erőszakról szól egy kamaszfiú szemszögéből. 2022-ben egy festménye felkerült a II. kerületi Frankel Leó út 46. számú ház falára. A közel 300 négyzetméteres köztéri alkotás a MOME és a Színes Város Csoport közreműködéseként jött létre. Az MMA hároméves ösztöndíjprogramjában egy szociális otthon lakóiról szóló rövidfilmtervet, illetve egy személyes hangvételű kiadványban megjelenő illusztrációsorozatot szeretne fejleszteni.

Schnabel Annabella

Filmrendező és forgatókönyvíró, 2015-ben szerzett diplomát az ELTE Filmelmélet - Filmtörténet BA alapszakon, majd a filmkészítés felé fordult. 2019-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen a Gyártásszervezés alapszakon, majd Filmrendező MA mesterszakon folytatta tanulmányait. 2020-ban szerzett diplomát Gothár Péter és Schwechtje Mihály osztályában a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Anyám macskája c. diplomafilmjének a világpremierje az Oscar kvalifikáló 43. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválon volt. Korábbi rövidfilmjei (Tinder meccs, Beutaló nélkül sehova, Egy kisember triptichonja) számos nemzetközi és hazai fesztiválon nyertek elismerést, világszerte több, mint 40 fesztiválon. Az ösztöndíj keretében szeretné befejezni A gyász sárga is lehet című linómetszet-animációját, fejleszteni következő kisjátékfilmtervét, ami az anyai szeretetről szól, valamint dokumentumfilmes eszközökkel kutatni a magyar néphit és a babonák világát.

Simó Ibolya

A kolozsvári Sapientia Egyetem fotó-, film- és médiatudományi szakon tanult, majd a budapesti Színház és Filmművészeti Egyetemen Dokumentumfilm-rendező művész mesterképzésen folytatta filmes tanulmányait. Rövidfilmjeiben igyekszik intim képet festeni az itt élők körülményeiről, hitéről, önismeretéről. Falu fessön című rövidfilmje például arról szól, hogy egy kisfalu mindennapjait egy idegen nő érkezése zavarja meg. A falu asszonyai a kezdeti ellenségeskedés után a nagyvárosi divattervezőnő segítségével akarják ismét magukba boldondítani férfjeiket. A Tökéletes befektetés pedig az újgazdag fiatalok hírnévre törekvő, kegyetlen világát villantja fel egy olyan fiún keresztül, aki születésnapjára egy benzinkutat kap ajándékba. Jelenleg első egészestés munkáján, az Álmok alkonyatban című dokumentumfilmem fejlesztésén dolgozik, a film főhősei idős emberek, akik elkezdenek a saját vágyaik felé lépéseket tenni.

Szakonyi Noémi Veronika

A Budapesti Corvinus Egyetemen 2012-ben szerzett diplomát Nemzetközi Tanulmányok mester szakon, miközben 2011-ben ösztöndíjjal elvégezte a Pekingi Filmakadémia egyéves filmkészítő képzését is. 2015-ben diplomázott a Színház -és Filmművészeti Egyetem dokumentumfilm-rendező mesterképzésén. 2014 végén férjéve és állandó alkotótársával, Vincze Mátéval megalapította a Match Frame Productions filmgyártó céget azzal a céllal, hogy a fiatal dokumentumfilmes generációnak kreatív műhelyet biztosítsanak. 2022-ben debütált első egész estés rendezése, a Hat hét, producerként pedig olyan filmeket jegyez, mint a Nem halok meg és A boldogság ügynöke. Az MMA művészeti ösztöndíjában Budapest Ostroma című filmtervét történelmi és szociálpszichológiai szempontok mentén szeretné kutatni, háttérinterjúk és beszélgetések alapján megírni a film szinopszisát és treatmentjét.

Ugron Réka

Dokumentumfilmes, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen 2019-ben szerzett mesterdiplomát. Fiam, Iulian című diplomafilmje a BIDF Magyar filmek versenyének különdíját és a kolozsvári Filmtett Fesztivál fődíját nyerte el. A film a Duna-Delta rejtélyes világába kalauzol, egy lipován nő, Ana történetén keresztül. Az MMA 3 éves ösztöndíjprogramjában ezt a feltáratlan világot kutatja tovább, célja a Duna-Delta szubjektív portréját egy dokumentumfilm formájában megmutatni.

A pályázati támogatási időszak kezdete 2024. szeptember 1., a támogatási időszak vége 2027. augusztus 31. A nyertesek teljes névsora megtalálható az MMA MMKI honlapján.

Képek forrása: osztondij.mma-mmki.hu

Borítókép: Az MMA székháza / Fotó: Kozics Júlia/pestbuda.hu