A Kreatív Európa MEDIA pályázattal szerettük volna a cég sokoldalúságát hangsúlyozni, és egyúttal kiemelni, melyek azok a projektjeink, amelyek a Kreatív Európa finanszírozása mellett az extra figyelemnek is hasznát vehetik” – fogalmazta meg az általános célokat Osváth Gábor.

A Szélanya gyermekei című családi animációs filmet több ország koprodukciójában tervezik megvalósítani, még azt is fontolgatják, hogy külföldi rendező vagy társrendező is csatlakozhat a projekthez. Ezért a mostani szakaszban elsősorban a fejlesztésre koncentrálnak Tóth Anna producerrel együtt. A forgatókönyvet Ágoston Mirabella története alapján Mirabella és Mangold Anikó írják. „A legnagyobb előrelépés az egyperces demó elkészítése volt a Kreatív Európa támogatásából, amelyben bemutattuk a film gazdag világát és a benne rejlő lehetőségeket. A videó a PIROS Animation kollektíva és Erhardt Domonkos rendező közreműködésével készült; pozitív visszajelzéseket kaptunk rá” – mesélte Osváth. Jelenleg nemzetközi workshopokra és pitching rendezvényekre pályáznak, és természetesen a Nemzeti Filmintézethez is adnak be pályázatot.

Doghouse látványterv  / Fotó: Filmfabriq

A Halhatatlan című high concept sorozatterv kreátora-írója az ismert hazai sci-fi-szerző, Veres Attila. A történet a mai magyar vidéken játszódik, és felteszi a kérdést: „Mi van, ha egy reggel úgy ébredsz fel, hogy nem tudsz meghalni?” A műfajokon átívelő, hatrészesre tervezett sorozatnak jelenleg a forgatókönyv-fejlesztése zajlik, az év végén következhet a szereplő- és helyszínválasztás, és csak ezután kerülhet sor a nemzetközi sorozatos pitchfórumokon való részvételre.

A Félsivatag című kreatív dokumentumfilm aktuális témával foglalkozik: a Duna–Tisza köze az élelmiszertermelés kiemelt területe Magyarországon, de a régiót az ENSZ hosszú távú klímaváltozási előrejelzése félsivatagos övezetté nyilvánította. „Filmünkben azokat a gazdálkodó családokat szeretnénk bemutatni, akik nap mint nap küzdenek ezeken a területeken" – mondta el Osváth. – ,,Ducki Witek rendező a Kreatív Európa támogatásnak köszönhetően a közelmúltban nagyobb változásokat hajtott végre a filmterven és új pilotot is készített.” 

A negyedik projekt a Kutyaház című animációs rövidfilm: a felnövéstörténet Szakály Réka Anna író-rendező első önálló munkája a MOME-s diplomafilmjét követően. A részben a támogatásból finanszírozott szkriptfejlesztést követően animációs tesztek következnek: ehhez egy remek fiatal szakemberekből álló csapatot hívnak össze a díjnyertes rendező, Ászity Boglárka részvételével.

A cikk elsőként a Kreatív Európa MEDIA történetek - Sikeres magyar projektek 2021-2024 című kiadványában jelent meg.

Címlapkép:
Osváth Gábor / Fotó: Valsuka Gábor
Doghouse látványterv / Fotó: Filmfabriq