A Filmarchívum digitális felújítási programjának keretében a magyar filmtörténet klasszikusa 4K felbontásban, eddig nem látott minőségben kerül a közönség elé a mozikban.

Az egyik legismertebb magyar vígjáték eredetileg egy drámai hangvételű partizánfilm lett volna, azonban a Dobozy Imre által írt forgatókönyvet Herskó János javaslatára teljesen átírták a zsolddal lelépő Molnár Ferenc tizedes karakterére, amely aztán önálló életre kelt a történetben. A filmet egyebek mellett Sinkovits Imre parádés alakítása tette halhatatlanná, valamint olyan szállóigék forrása volt, mint "az oroszok már a spájzban vannak" vagy a "mi még megadni sem tudjuk magunkat" - idézik fel a közleményben.

Sinkovits Imre mellett jellegzetes figurákat alakított még a filmben Darvas Iván, Major Tamás, Pálos György, Kozák László, Szabó Gyula, Márkus László és Agárdi Gábor is.

Keleti Márton alkotása elnyerte a Magyar Filmszemle fődíját, 1968-ban a Magyar Filmművészek Szövetsége beválasztotta a tizenkét legjobb magyar film közé, 2012-ben pedig bekerült a Magyar Művészeti Akadémia tagjai által kiválasztott legjobb ötvenhárom magyar alkotás sorába is.

Forrás: MTI