Augusztus 8-án mutatják be az 56. Melbourne-i Nemzetközi Filmfesztiválon Tarr Béla magyar-francia-német korprodukcióban készült A londoni férfi című rendezését. A nagyvilág első filmünnepei között alapított nagyszabású rendezvényre 50 ország filmművésze kapott meghívást, Magyarországot Tarr Béla képviseli Georges Simenon regényének filmátiratával - közölte a Magyar Filmunió.

A Miroslav Krobot, Tilda Swinton, Bók Erika, Derzsi János, Szirtes Ági és Lénárt István főszereplésével készült mozgókép ezután Hongkongban lesz látható a nyári filmfesztiválon. A kortárs filmművészet újdonságait bemutató rendezvény az ázsiai metropolisz kiemelt kulturális eseménye. Tarr Béla filmjének augusztus 18-19-i vetítéseire a fesztivál honlapja szerint már az összes jegy elkelt.

A londoni férfi ezt követően az Edinburgh-i filmfesztivál programjában mutatkozik be. Az augusztus 15-26. között megrendezendő edinburgh-i seregszemle az őszi londoni fesztivál mellett a szigetország legfontosabb filmes eseménye. Tilda Swinton, a kortárs filmművészet meghatározó egyénisége és Tarr Béla legutóbbi filmjének szereplője, Sir Sean Connery-vel karöltve az Edinburgh-i Nemzetközi Filmfesztivál fővédnöke lesz. A Derek Jarman-filmekkel világhírűvé vált Tilda Swintont nemcsak skót gyökerei, de iskolaévei és első színházi szerepei is a skót városhoz kötik.

Tarr Béla filmjét Ausztrália, Ázsia és Nyugat-Európa után Szarajevóban mutatják be. Augusztus 17-én kezdődik immáron 13. alkalommal a Balkán elképesztő sebességgel növekvő filmszemléje a bosnyák fővárosban. Tarr filmjét a szarajevói közönség a Fókusz programban láthatja majd. Bosznia-Hercegovina legnagyobb kulturális eseménye, a szarajevói filmfesztivál „Tribute” programját tavaly nyáron Tarr Béla munkásságának szentelte - áll a Filmunió sajtóközleményében.

A londoni férfi
című filmet Tarr Béla személyes részvételével mutatják be Edinburgh-ban és Szarajevóban.