A Nemzeti Filmintézet (NFI) 2020 januárja óta nyújt támogatást a televíziós és streaming bemutatásra készülő alkotásokra pályázati úton. A döntőbizottság ezúttal négy dokumentumfilm és két animációs sorozat gyártására szavazott meg támogatást, emellett további hat projekt forgatókönyvének fejlesztését is támogatják.

Illés Fanni világ- és kétszeres Európa-bajnok úszó, négyszeres paralimpikon, a 2024-es párizsi paralimpiai játékok versenyzője, aki elkötelezetten küzd a fogyatékossággal élőkkel szembeni sztereotípiák ellen. Hernáth Csaba és Korn Anita rendezők Illés Fanni portréfilm címmel készülő alkotása a kivételes sportoló inspiráló élettörténetén keresztül az anyaság, nőiség, kitartás, hit és (ön)elfogadás témáit járja körbe.
Gyártó: Speak Easy Project Bt.
NFI támogatás: 20 millió forint


Illés Fanni paraúszó / Fotó: illesfanni.hu

A jövőnk emléke: Béke címmel készül dokumentumfilm Mándoki László munkásságáról. Az alkotás, amelyet Császár Tamás rendez, bemutatja, ahogyan a később Leslie Mandoki néven híressé vált zenész és két társa disszidál a kommunista Magyarországról, majd a világ leghíresebb zenészeivel közösen megszületnek azok a dalok, amelyek a progresszív rock műfaján keresztül a béke hírnökeivé váltak a hidegháború idején.
Gyártó: Unio Film Kft.
NFI támogatás: 240 millió forint


Mándoki László / Fotó: MTI/Kallos Bea

Magyar Nemzeti Levéltár címmel dokumentumfilm mutatja be a nemzetünk írott örökségét őrző intézmény és a benne dolgozó szakemberek titokzatos és innovatív világát. A Mészáros Attila rendezésében megvalósuló alkotás megismertet az intézményben használt legmodernebb technológiákkal és a dokumentumokhoz kapcsolódó izgalmas történetekkel.
Gyártó: Flatpack Films Kft.
NFI támogatás: 25 millió forint


A Magyar Nemzeti Levéltár épülete / Fotó: gotravel.hu

A Magyar Kormány Hungary Helps Programja a világ 40 országában több százezer bajbajutott embernek segít, hogy új életet tervezhessenek saját hazájukban. A program munkáját bemutató Magyarország segít című sorozat most készülő, második évadja emberi történeteken keresztül ismertet meg az afrikai és közel-keleti missziók során végzett munkával, rávilágítva az egyes vallási és iskolai közösségek megtartó erejére.
Gyártó: Andrew & Arpad Filmprodukciós Kft.
NFI támogatás: 26,6 millió forint


Fotó: hungaryhelps.gov.hu

Miklósy Zoltán és Herkó Attila író-rendező párosa (Janó Manó, Manieggs: Egy kemény tojás bosszúja) ezúttal animációs sorozatot készít. A Rozogarázs egy távoli bolygó furcsa, de mókás teremtményeinek életébe enged bepillantást, akik a „Rozsdás csavar kupa” versenyre készítik fel legkülönfélébb járműveiket. A különleges látványvilágú, szórakoztató epizódok bemutatják a Rozogarázs istálló mindennapjait.
Gyártó: Umatik Kft.
NFI támogatás: 10,5 millió forint


Kép a Manieggs című filmből

A Kecskemétfilm gyártásában egyedi, 3D technikával készített népszerű Cigánymesék sorozat a romák eredettörténetéről, humorukról, a család fontos szerepéről, szerelemről, vándorlásról mesél. A sorozat újabb két epizóddal bővül, amelyek A lyukasztó eredete és Boldímó hegedűje című történeteket dolgozzák fel.
Gyártó: Kecskemétfilm Kft.
NFI támogatás: 30 millió forint


Cigánymesék: Kalo, a cigánylegény (fotó: Kecskemétfilm)

A támogatott projektek teljes listája elérhető az NFI honlapján

Címlapkép: Mándoki László / Fotó: MTI/Mohai Balázs