A könnyűzene és a film kapcsolatát szorosabbra fűző BLEND 2020-ban indult útjára a Hangfoglaló Program és Nemzeti Filmintézet Fast Forward Programja közös kezdeményezéseként. A két iparág szereplőit összehozó esemény tavaly a járvány miatt online volt követhető. Idén – a hatályos rendezvénylátogatási szabályozások betartása mellett – újból élőben találkozhat a film és könnyűzene március 10-én, ezúttal a 7. kerületi Muzikumban. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

Az iparági trendek az adott szakma szereplőinek általában ismertek, de a filmzene egy különleges terület, ahol kölcsönös tudásmegosztás segítségével látványosan fejlődhet a magyar filmes és zenei szakma. A BLEND alapötlete teret nyitni az együttműködésre, kapcsolódási pontokat kialakítani és megteremteni a kötetlen networking lehetőségét. A programra a szervezők a hazai zenei és filmes szakma képviselőit – előadóművészeket, menedzsereket, filmrendezőket, music supervisorokat, zeneszerzőket, hangmérnököket, diákokat és producereket egyaránt várnak. 

BLEND 2020

Idén, az egész napos élő filmzeneszerzés mellett a BLEND egy vizuális workshopot is kínál, amire előzetes regisztráció alapján lehet bekerülni. A program a nemzetközi szakemberek közreműködésével feltárja a filmzeneszerzők és a music supervisorok munkáját, betekintést enged az alkotói folyamaton túli gyakorlatba is. A BLEND vendége lesz márciusban Michael Pärt észt producer, music editor, aki olyan világhírű művészekkel dolgozott, mint Björk vagy Danny Elfman. 

A könnyűzene filmekben betöltött szerepéről lesz kerekasztal-beszélgetés, a filmzeneszerzés iskoláit pedig többszereplős panel mutatja be. A program tematikájában minden évben fontos szerepet játszik a piaci aspektus, így idén sem maradhat ki a reklámzene. Bemutatjuk az Inspirata zengetőt is, egy magyar fejlesztésű új szoftvert, ami számos hangstúdióban felváltotta az eddigi berendezéseket és szokásokat, és egyre több kis- és nagyköltségvetésű filmben is hallható.


A paneleket követően a résztvevők megtekinthetik a workshopok alkotásait. Idén az élő filmzeneszerzés résztvevői Szászi Petra (Zeneakadémia) és Nóvé Soma (Middlemist Red, Mordái) lesznek. A BLEND 2022-őt Szalai Anna és Dorozsmai Gergő koncertje zárja majd a napközben elkészült vizuális anyagot kísérve. A részletes program és a regisztrációs felület a BLEND Facebook eseményében és az NFI honlapján is megtalálható.

Forrás: NFI / Címlapfotó: A BLEND 2020-ban