A héten elindult a Frici & Aranka című tévéfilm forgatása: a történelmi tévéfilm a múlt századelő Budapestjére és az irodalmi, kávéházi kultúra kialakulásához utazhatunk vissza. Felelevenedik a New York Kávéház és a Hadik, hisz „Ott volt mindenki, aki fontos. Ott volt mindenki, aki számít. Ott volt általában mindenki. Ott volt Aranka, a királynő, udvarhölgyeivel, Devecseriné Guthi Erzsébettel, Kondor Líviával és Klug Bözsivel. Ott volt Karinthy, a főisten, az udvartartásával.” (Karinthy Márton) 

A történet főhőseit mindannyian ismerjük az irodalomból: Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Harmos Ilona, Judik Etel és Böhm Aranka életét 1917 és 1938 között követhetjük nyomon majd a filmben, a fókuszba az 1920-ban megismerkedő és házasságot kötő Karinthy és Böhm Aranka viharos élete, házassága és emberi kapcsolatai kerülnek.  

Karinthy Frigyes és Böhm Aranka házasságáról így szólt az író korabeli nyelvjátéka: "Önt egy égi kar inti, frigye sikerülni fog."

Karinthy Frigyes és Böhm Aranka

A Juhász Anna irodalmár - a film kreatív producere - ötlete alapján készülő film írója Vajda Anikó, rendezője Tóth Tamás, operatőre Szecsanov Martin, látványtervezője Pallós Nelli. A Nemzeti Filmintézet támogatásával készülő alkotást a Sanzonfilm Stúdió gyártja Csáky Attila producer irányításával, a Karinthy Színházzal és a Magyar Teátrumi Társasággal együttműködésben.

16 produkcióknak szavazott meg a Nemzeti Filmintézet ősszel gyártási támogatást, melyek színházak és filmesek összefogásával készülnek. Az egyik ezek közül a Lélekpark című film, ami jelenleg Nyíregyházán forog.

Forrás: NFI