Kis-Szabó Márk, Rákay Philip és Szente Vajk által írt Aranybulla című filmtervet 4 millióval támogatta a Filmintézet. A cím alapján erősen valószínű, hogy egy történelmi filmen dolgoznak, amelynek a középpontjában a magyar nemesség jogait először rögzítő, II. András magyar király 1222-ben kiadott Aranybullája áll.

A Pesti balhét jegyző Kis-Szabó Márknak, a televíziós műsorvezetőként ismertté vált Rákay Philipnek és a színészként, drámaíróként és színházi rendezőként egyaránt aktív Szente Vajknak nem ez az egyetlen fejlesztés alatt álló projektje a Filmintézetnél. A nap című filmtervük 1848. március 15. sorsdöntő eseményeit követi végig.

Szintén 4 millió forintot kapott az Arcadash, amelyet Goldberg Emília és Móray Gábor ír, a rendező Dobronay László. “Ez egy kazah-magyar koprodukcióban tervezett romantikus kalandfilm, melyben egy hipszter magyar srác beleszeret egy nomád kazah lányba, és izgalmas utazásra indul a messzi országba” - árulta el nekünk Goldberg Emília. 

3,5 millió forintból fejleszti tovább Trux Béla író és az Álom-netet jegyző Forgács Gábor rendező-producer a Fogd a kezem című filmtervüket. A 3 és fél millióval támogatott Az őrület című filmterv mögött Reg Treviss rendező, Lajos Tamás producer, Steiner Iván és Horváth Áron írók állnak. A brit rendező Joy Division című, brit-német-magyar koprodukcióban készült nagyjátékfilmjével debütált 2006-ban, legutóbbi munkája a magyar-brit Anti-Social című bűnfilm.

Három terv esetében lezárult a forgatókönyv fejlesztése:

  • Csongor és Tünde (forgatókönyvíró: Balassa Krisztián, Heimweg Kristóf, producer: Temple Réka, rendező: Máli Csaba)
  • Egymás mellett, akár a fókák (forgatókönyvíró és rendező: Deák Krisztina, producer: Osváth Gábor)
  • Elveszett csillagok (forgatókönyvíró: Nyitrai Márton és Bíró Szabolcs, producer: Ferenczy Gábor, rendező: Nyitrai Márton)

Deák Krisztina legutóbb a többszörös díjnyertes, 2012-ben bemutatott Aglaját rendezte, korábban filmre vitte Závada Pál Jadviga párnája című regényét, valamint ő jegyezte A miskolci boniésklájd című bűnfilmet. Máli Csaba korábban a Szupermalac és Űrpatkány című animációs sorozatot rendezte, Nyitrai Mártonnak - ha eljut a gyártásig - az Elveszett csillagok lehet az első nagyjátékfilmje.

Gyártási támogatásra pályázott Hana Lasicová magyarul még nem publikált bestsellerének az adaptációja, A szobalány című cseh-szlovák-magyar koprodukció, a döntőbizottság azonban nem támogatta. A Cineuropa cikke "leszbikus történelmi dráma"-ként határozza meg a film zsánerét, amely az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó éveiben és Csehszlovákia megalakulásakor játszódik, főhőse egy szegény sorból származó 15 éves lány, aki egy felvidéki faluból Bécsbe megy szobalánynak.

A rendező a szlovák Mariana Cengel Solcanská, a magyar koproducer Hutlassa Tamás, Kerekes Vica pedig az egyik főszereplő. A fő forgatási helyszín a csehországi Slatiňany kastély. Mivel ez egy több országos koprodukció, minden bizonnyal magyar állami támogatás nélkül is elkészül.

forrás: NFI
címlapkép: kazah táj