Radics Béla 1946. február 6-án született és negyven éve, 1982. október 18-án hunyt el. Az angyalföldi srác 13 évesen kapta első gitárját, pár évvel később pedig már zenekara volt. 1964-ben az Atlantis zenekar tagja, mely 1967-tól Pannónia néven működött tovább. Játszott az Aligátor, a Nevada, a Sakk-Matt és a Tűzkerék nevű zenekarokban, legnagyobb sikerét a Taurusban érte el. Nevezték a magyar Jimi Hendrixnek és a legnagyobb magyar gitárosnak is. 2005. október 22-én még szobrot is állítottak a XIII. kerületi Gyöngyösi utcában.

A 36 évesen elhunyt zenészről Klacsán Gábor forgat filmet Szentesi Zöldi László és Bálint Csaba forgatókönyvéből. Bálint Csaba egyébként már foglalkozott a zenésszel, 2012-ben jelent meg a Radics Béla a beat­korszakban című könyve.

Klacsán Gábor rendező a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy élőben nem látta fellépni Radicsot, de a 80-as években hallotta kislemezen, és azóta foglalkoztatja őt a gitáros. "Ő volt az első gitárhős Kelet-Európában. Még a rock előtt, a beatkorszakban, elsőként kezdett virtuóz módon szólózni az Atlantisban."

 

A filmben Radicsot Rák Zoltán, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művésze alakítja, feleségét pedig Dunai Csenge. A filmben pár mondat erejéig szerepelnek Radics kortársai, zenészek és barátok, akik róla is megemlékeznek. A Mandiner riportja szerint Csernus Imre és Vad Kati is szerepel a filmben, amit az alkotók zenés életrajzi filmként írnak le, melyet kísérleti dokumentumfilmes elemekkel dúsítanak. Archív felvételek mellett lesznek benne rekonstruált, most rögzített koncertek is.

Radics – A megátkozott ember címmel készülő film operatőre az Aranyszem-díjas Grátz Márk (Drága Elza!). A filmet az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó Petőfi Kulturális Ügynökség támogatja, a bemutatót pedig a zenész halálának évfordulóján, októberben tervezik.

Forrás: Magyar Nemzet, Mandiner