Korábban sosem látott pályázati lehetőséget kínált a Nemzeti Filmintézet (NFI) a színházak támogatására a filmgyártók bevonásával. A Győri Nemzeti Színház a Kék kék kék című tragikomédiából készíthet filmet, az Aradi Kamaraszínház a Magyar Golgota című drámájából. A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház a Csoportterápia címmel futó zenés vígjátékából, a pécsi Bóbita Bábszínház az #apa#anya#én című előadásából, ami 14 éven felülieknek komplex színházi nevelést nyújt. A kaposvári Csiky Gergely Színház a Korai menyegző című produkciójából kiindulva készít filmet. 

A székesfehérvári Vörösmarty Színház Ítélet és kegyelem címen készülő produkciója a 48-as szabadságharc leverésének időszakából elevenít fel egy megtörtént, kevesek által ismert epizódot. A Móricz Zsigmond Színház alkotócsapata Lélekpark címmel forgat vígjáték elemekkel tarkított krimit egy nyomozásról, amely váratlan fordulatot vesz a Nyíregyházi Állatparkban. 

Örkény Színház / Fotó: TACE

A fővárosi színházak közül a Karinthy Színház, a Nemzeti Színház, az Operaház, az Operettszínház, az Örkény Színház, a Pesti Magyar Színház, a Thália Színház és a Vígszínház alkotócsapata vághat bele az izgalmas együttműködésbe a filmesekkel. A Kolibri Színház a több mint 400 előadást megélt Bors néni című sikerdarabjukból készítenek kisgyerekeknek szóló zenés családi filmet. 

„Számtalan kiváló tehetségű előadóművész, alkotóközösség és szakember dolgozik a színházakban országszerte, akik megérdemlik a lehetőséget, hogy filmre vigyék történeteiket és megmutathassák magukat a szélesebb közönségnek is. A koronavírusjárvány következményeinek enyhítése érdekében fontos, hogy a kultúra különböző területein alkotók összefogjanak és közösen használják a rendelkezésre álló eszközöket és forrásokat, beleértve a szakembergárdát is. Meggyőződésem, hogy izgalmas és meglepő művek fognak születni, melyeken keresztül új értékeket és tehetségeket fedezhetnek fel majd a nézők. A sikeres produkciók a színházak és a filmesek együttműködésének új fejezetét nyithatják meg.” – nyilatkozta az új pályázat bejelentésekor Káel Csaba.  

Az új pályázat forrására a Nemzeti Kulturális Tanács mentőcsomagjából 1 milliárd forint állt rendelkezésre, amelyet az NFI saját támogatási keretéből egészített ki. A színházak filmterveikkel a hazai filmgyártók közreműködésével pályázhattak. A résztvevő filmgyártók vállalták, hogy tevékenységüket nonprofit jelleggel végzik és fiatal producereiknek adnak lehetőséget. 

A támogatott produkciók teljes listája itt olvasható.

Forrás: NFI / Borítófotó: Szabó István - Mephisto