A Film- és Fotóművészeti Tagozat Szőts István-díjában részesült Erdélyi János Balázs Béla-díjas filmrendező történelmi eseményeket feldolgozó és szociográfiai dokumentumfilmek készítőjeként, több évtizedes alkotói munkásságáért.

A Művészetelméleti Tagozat Cs. Szabó László-díjában részesültek között szerepel Schubert Gusztáv Balázs Béla-díjas magyar filmkritikus, akinek múlhatatlan érdeme, hogy a mai napig nyomtatott formában is megjelenik a Filmvilág, egyetlenként a filmművészettel foglalkozó szaksajtóban.

A Népművészeti Tagozat Erdélyi Zsuzsanna-díjában részesült Székely Orsolya filmrendező, forgatókönyvíró és producer, Balázs Béla-díjas alkotó a magyar népművészet értékeit bemutató, népi kultúránkat dokumentáló számtalan alkotásáért, sok évtizedes értékmentő és értékőrző munkájáért.

A Színházművészeti Tagozat díjában részesült Dobos Imre, a Nagyváradi Szigligeti Színház művésze, a Szigligeti Színház Életműdíjának birtokosa, a magyar és a világirodalom nagy drámai szerepeinek emlékezetes, példamutató művészi alázattal teljes megformálásáért; valamint Venczel Vera Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának tagja, a Vígszínház művésze, akit ragyogó alakításai, segítőkészsége, embersége tesz példaértékűvé.

Az MMA tagozatai évente két-két személy részére ítélik oda a tagozati díjakat, amely közül az egyik határon túli, vagy diaszpórában élő művész vagy művészetelméleti szakember elismerésére szolgál. A díjazottak számára a tagozati díj lehetőséget biztosít az Akadémia köztestületi tagságára.

Forrás: MTI / Címlapkép: Erdélyi János / Fotó: Újbuda.hu