Kapcsolódó anyagok

A tolonc igazi filmritkaság, hiszen Jászai Marinak ez az egyetlen fennmaradt filmje. A MaNDA legértékesebb gyűjteményi darabjai között tartja számon a film egyetlen nitrokópiáját, melyet The Undesirable címmel feltehetően amerikai moziforgalmazásban vetítettek a 20-as években, majd szerencsés véletlenek sorozatának köszönhetően került vissza Magyarországra 2008-ban. Az archívum Gyürey Vera kezdeményézésére vágott bele a rendkívül rossz állapotú kópia felújítási lehetőségeinek feltérképezésébe.

tolonc3 500


A tervek szerint közel egy évet igényelnek a felújítási munkálatok, amely során a film hosszú távú megőrzését biztosítandó digitális és fizikai hordozók készülnek.

A tolonc című film felújítását filmtörténeti jelentőségének és Kertész Mihály hírnevének köszönhetően számottevő szakmai érdeklődés és várakozás övezi, világszerte élvonalbeli filmfórumok tűzik majd műsorra. A tolonc című film 100. születésnapjának megünneplésére nagyszabású hazai díszbemutató van tervbe véve, és a nagyközönség is felfedezheti újra Kertész Mihály remekművét.

Bővebb információ A tolonc című filmről a MANDA oldalán.