Még májusban, a járvány miatti mozis ínség közepén indult el itthon az első, kifejezetten művészfilmekre szakosodott streaming-szolgáltató. Gyenis Ajándok konkrét számok említése nélkül elmondta, hogy a kezdeti roham után mára a nézettség beállt egy ehhez képest némileg alacsonyabb, de még mindig magasnak mondható, stabil szintre az oldalon. A legnépszerűbbnek az előfizetési modell bizonyul, amelyel a nézők korlátlanul férhetnek hozzá majdnem a teljes kínálathoz, emellett egy-egy filmet kölcsönöznek ki gyakran. A megvásárlás és a letöltés lehetősége viszont kevésbé vonzza a felhasználókat.

Fliegauf Bence: Liliom ösvény

Kezdetben négy hazai forgalmazó, a Cirko-Film, Cinenuovo, magyarhangya és Mozinet biztosították a tartalmat, majd az eltelt időben az ADS Service és a Látókép Ensemble válogatott filmjeivel (Békeidő, Ernelláék Farkaséknál) bővült a kínálat. Nyitottak minden hazai forgalmazó és a független produkciók irányába is, folyamatosan tárgyalnak velük. A nyár folyamán az ELF Pictures filmjei fognak megjelenni a platformon.

Júliusban érkezik a Cinegóra Fliegauf Bence két rendezése, a Liliom ösvény, valamint a Berlinalén díjazott Csak a szél, és várhatóan Kreif Zsuzsanna felnőtteknek szóló animációja, a Candide kalandjai is fel fog kerülni. Zurbó Dorottya Könnyű leckék és Révész Bálint Nagyi projekt című dokumentumfilmjeivel, illetve egy Oscar-díjas filmdrámával, a chilei Egy fantasztikus nővel bővül tovább a kínálat.

 Zurbó Dorottya: Könnyű leckék

Arra a kérdésünkre, hogy mennyire jelentenek konkurenciát számukra az egyes forgalmazók saját VOD-oldalaival, Gyenis Ajándok így válaszolt: “Majdnem mindenkinek, aki fent van a Cinegón, van saját Vimeo-oldala, de nem gondoljuk, hogy ez nagyon elvenné a nézőket. Mert a nézők inkább a konkrét filmekre kiváncsiak, nem az számít, hogy ki mutatta be. A Cinego előnye, hogy itt együtt vannak fent a különböző forgalmazók tartalmai, és a Vimeó-val szemben, ami csak kölcsönzés funkcióval rendelkezik, itt létre tudtunk hozni egy havi előfizetéses rendszert.

Mivel egy streaming-szolgáltató számára nagy vonzerőt jelentenek az exkluzív tartalmak, így kíváncsiak voltunk, hogy számíthatunk-e online premierekre is náluk. “Szeretnénk, hogy minden film előbb a moziban jelenne meg, nem tervezünk úgy filmet vásárolni, hogy kizárólag csak a Cinegóra kerül fel. Lehetséges, hogy most vannak fent címek, amik más tékákban nem elérhetőek, de alapvetően nem az a célunk, hogy minél több filmünk legyen, hanem hogy egy magas minőségű művészfilmes válogatást tudjunk nyújtani” - mondta el.

Borítókép: Csak a szél