A november 27. és december 2. között, idén 26. alkalommal megrendezett Euroshorts különböző szekcióiban 23 ország 57 filmje versenyzett Gdanksban. A vasárnapi díjkiosztón Fatér Ambrus Légmell című diplomafilmje nyerte a fesztivál fődíjat, amely Gdansk polgármesterének felajánlása. A Euroshorts fesztivál filmjeiből összeállított válogatás januártól féléves turnéra indul: a legjobb alkotások, köztük a magyar fődíjas, több mint 15 lengyel városban lesznek láthatóak.

Forrás: MNF

A Légmell egy középkorú, magányos orvos (Horváth Lajos Ottó) történetét meséli el, aki egy napon orvosi kötelességből ellát egy súlyos beteg idős szír menekültet, és a fokozatosan alakuló kényszerbarátság által átértékeli saját életét. A Színház- és Filmművészeti Egyetem tavaly végzett 6x6-os évfolyamán készült diplomafilm forgatókönyvírója Daoud Dániel, operatőre Kóródi Dániel, látványtervezője Nyitrai Anna, vágója Gorácz Vanda és Rudas Mariann, gyártásvezetője Majoros Zsolt, míg a hangutómunkáért Bohács Tamás és Kristóf Márton felelt.

A Légmell a Friss Hús Budapest Rövidfilmfesztivál különdíja után a görögországi Drama-ban megrendezett, Európai Filmdíjara jelölő fesztiválon szerepelt először nemzetközi mezőnyben, majd a lengyelországi Camerimage-on a diákfilm válogatásban volt látható.

Forrás: MNF