Az 50 ezer korona (570 ezer forint) pénzjutalommal járó nagydíj Václav Krska (1900-1969) helyi születésű cseh filmrendező és forgatókönyvíró nevét viseli. A rendező 31 filmet jegyzett életének utolsó harminc évében. A négynapos fesztiválon 52 ország egyetemi és főiskolai hallgatóinak több mint 400 alkotását vetítették le, ami rekordot jelent a szemle történetében. Az utolsó fordulóba 43 alkotás jutott, a győztes filmeket közülük választotta ki a zsűri.

masodikem600

 2.em. Rendezte: Kis Hajni


A szemlén bemutatott filmeket több kategóriába sorolták. A diákjátékfilmek kategóriájában az első díjat Igor Kagramanovnak, a moszkvai filmművészeti főiskola hallgatójának Maska című alkotása kapta. A legjobb rajzfilmért kijáró díj Németországba került: Georg Simon Ohmnak, a nürnbergi műszaki egyetem hallgatójának Whole című alkotásának ítélte a zsűri.

A négynapos fesztivál több alkotását a filmvilág elismert személyiségei - például Juraj Jakubisko rendező - is megnézték. A filmszemle megrendezésének költségei meghaladták a 3,5 millió koronát. Vladana Tercová szerint az összeg előteremtése évről évre egyre nehezebb, így az immár nemzetközi elismertséget kivívott fesztivál jövője eléggé bizonytalan.

(Forrás: MTI)