Az Arany Oroszlán-díjról döntő testületbe Nuri Bilge Arany Pálma-díjas török rendező, Emmanuel Carrere francia forgatókönyvíró-rendező, Hou Hsziao-hszien tajvani rendező, Francesco Munzi olasz rendező és Lynne Ramsay brit forgatókönyvíró-rendező kapott még meghívást. A versenyfilmes zsűrit Alfonso Cuarón mexikói rendező vezeti. Két évvel ezelőtt az 53 éves rendező filmjével, a Gravitációval nyílt meg az olaszországi seregszemle, amely a legrégebbi filmfesztivál a világon. A produkció később hét Oscar-díjat nyert, köztük a legjobb rendezőnek járót. A mexikói művész erős szálakkal kötődik a mustrához, az Anyádat is című 2001-es és Az ember gyermeke című 2006-os filmje is Velencében ünnepelte világpremierjét.

A fesztivál szervezői bemutatták a mustra Horizontok szekciójának zsűrijét is. A Jonathan Demme által irányított grémiumban Alix Delaporte francia rendező-forgatókönyvíró, Paz Vega spanyol színésznő, a Velencében korábban kétszer is megfordult hongkongi Fruit Chan és Anita Caprioli olasz színésznő bírálja el a filmeket.

A Luigi De Laurentiisről elnevezett, a legjobb elsőfilmnek járó "jövő oroszlánja"-díjat és az azzal járó jelentős summát, százezer dollárt a Saverio Costanzo vezette zsűri ítéli oda. A debütálók szekciójának zsűrijében Roger Garcia hongkongi producer, a hongkongi filmfesztivál igazgatója, Natacha Laurent francia filmkritikus és filmtörténész, Charles Burnett amerikai rendező, valamint Daniela Michel mexikói újságíró, a Morelia Filmfesztivál alapító igazgatója vesz részt. A 72. Velencei Nemzetközi Filmfesztivált idén szeptember 2. és 12. között rendezik meg.

(forrás: MTI)