Milorad Krstić egyedi látványvilágú, Filmalap támogatással készült akció-thrillerében az egész világot bejárjuk egy olyan utazás során, amely percenként okoz újabb és újabb meglepetéseket. A Ruben Brandt, a gyűjtő a James Bond-filmek hangulatát megidézve vezeti be a nézőt a művészet rejtett dimenzióiba, a benne felvillanó több mint 300 művészeti utalással különleges élményt nyújt.

A horvátországi Animfest a világ második legrégebbi kifejezetten animációs alkotásoknak fentartott fesztiválja. A 2019. június 3. és 8. között zajló seregszemle egészestés kategóriájában Milorad Krstić magyar stábbal készült munkáját válaszotta a legjobbnak a zsűri. Szintén a kategóriában versenyzett a Még egy nap élet című, magyar koprodukcióban készült alkotás is. Ezen a felül a horvát produkciók kategóriájában elismerő oklevéllel jutalmazták Turai Balázs kisfilmjét, a Róma bukását, ami a kisfilmek szekciójában is szerepelt.

Milorad Krstić: Ruben Brandt, a gyűjtő (Fotó: Mozinet)

A Ruben Brandt több mint 100 szakemberből álló animációs csapat alkotása, zenéjét Cári Tibor szerezte, a produceri munkát Miskolczi Péter, Roczkov Radmila, Roczkov Hermina és Kurdy-Fehér János végezte. A film világpremierje a locarnói filmfesztivál egyedülálló szabadtéri vetítésén, a 8000 férőhelyes Piazza Grandén volt tavaly nyáron és azóta nagy sikerrel járja a filmfesztiválokat világszerte.

A film megnyerte a bukaresti animációs fesztivált, majd a legjobb forgatókönyv, a legjobb elsőfilm és az andalúz forgatókönyvíró szövetség díját is elhozta a sevillai fesztiválról, Triesztből a SkyArte, Brüsszelből pedig a BeTV televízió különdíját hozta el. Nemrég indult el a film temérdek művészeti utalását feldolgozó okosmozi.hu online tudástár, mely a Milorad Krstić által újraértelmezett 300 műalkotásról és annak eredetijéről mesél a film kapcsán.

Forrás: Filmalap /Dot & Line