Az idei évben június 18. és 27. között rendezték meg az orosz fővárosban a Moszkva DOKer Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált. Dér Asia és Haragonics Sári filmje, az Anyáim története tíz másik alkotással szerepelt a fesztivál nemzetközi versenyprogramjában. A legjobb egészestés dokumentumfilmnek járó díj mellett a zsűri Erdélyi Flóra vágó munkáját is a legjobbnak járó díjjal jutalmazta.  

A közel öt éven át készült dokumentumfilm bemutatja, hogyan válhat család két anyából és egy örökbefogadott kislányból a mai Magyarországon. Főhőse Virág, volt parlamenti képviselő, aki zenész élettársával, Nórával készül örökbefogadni egy gyermeket. Két év várakozás után egy roma kislány érkezik az életükbe, de a rendezők tovább követik a család történetét. A rendezőkkel a Filmhu podcastban is beszélgettünk, akik elmeséltek, milyen kihívásokkal járt egy erősen átpolitizált témában megtalálni az egyensúlyt, milyen volt együtt forgatni a párral és kislányukkal és hogy mit gondolnak a szivárványcsaládok örökbefogadásának jelenlegi helyzetéről itthon.

A család komoly küzdelem

Szülővé válni sosem könnyű, különösen ha ellenséges környezetben, azonos nemű pár fogad örökbe gyereket. Dér Asia és Haragonics Sári a szivárványcsaládok erősen átpolitizált témáját hozza intim közelségbe.

Az Anyáim története Haragonics Sári és Dér Asia első egészestés rendezése. Producere László Sára és Gerő Marcell, koproducere Szakonyi Noémi Veronika, executive producerei Hanka Kastelicová és Závorszky Anna, vágója Erdélyi Flóra. A film a Campfilm gyártásában az HBO Europe koprodukciójában készült a Match Frame Productions közreműködésével. Utómunkálatait a Sundance Institute Documentary Film Program támogatta. 

A film idén márciusban a BIDF-en nyert különdíjat, legutóbb pedig júniusban, a linzi Crossing Europe Filmfesztiválon jutalmaztál. Az Anyáim története az HBO GO kínálatában érhető el.