Kanadai filmfesztiválon is elismerést nyert az Új Eldorádó!

Ez utóbbi adat azért érdekes, mert a romániai Verespatak nevű község helyén egy kanadai tulajdonban álló cég, a Rosia Montana Gold Corporation szeretne arany- és ezüstbányát nyitni, hogy hozzáférhessen a környező hegyekben rejtőző körülbelül 300 tonna nemesfémhez. Cserébe hoznának világszínvonalú technikát, és a helybéliek is új, modern házakba költözhetnének. Persze mindennek ára van, a felszíni kitermelés egyik feltétele egy többszáz hektáros cianidtározó létesítése. A bánya mindössze 17 évre biztosítana munkalehetőséget miközben, a 2000 éves település, gyönyörű természeti környezetével együtt eltűnne!

Eltűnhet a 2000 éves település

Ezt az összetett problémakört járja körül az Új Eldorádó, amely nemrég nyerte el 19. elismerését, - ha ideszámítjuk Kocsis Köztársasági Arany Érdemkeresztjét is - az említett kanadai környezetvédelmi filmes seregszemlén (Festival de films de Portneuf sur l'environnement), a québeci Saint-Casimirben a külföldi filmek kategóriájában győzött. „Ilyen hosszú utóéletre nem számítottam!” jelezte az alkotó, aki kiemelte, a legutóbbi Kamera Hungárián nyert díjat is, „Dokumentumfilm-műsor”- kategóriában. Kocsis úgy vélte, hogy filmjének utóélete a Szebenben rendezett Astra Filmfesztiválon lezáródik. A 2004-es Új Eldorádó fesztiválsikerei ugyancsak Romániában, a FilmDok-on kezdődtek.

Kocsis Tibor elmondta, hogy az immár trilógiává bővülő Új Eldorádó első része a probléma felvetésével, annak bemutatásával foglalkozott, míg a folytatásból kiderül, hogy milyen eredményt hoz a helyiek és a környezetvédők harca a hatóságokkal és a bányaalapításra készülő céggel szemben. Összetett problémáról van szó, amit az említetteken túl az is jelez, hogy sok helybéli már inkább a bánya működtetését támogatja, mert így munkához és jövedelemhez juthatna. A román kormány pedig valószínűleg idén őszig fog dönteni a kérdésben, eddig követi a második rész a történéseket. Mindez azért is érdekes, mert a 2007. január 1-től Bulgária mellett az Európai Unió másik teljesjogú tagjává vált Romániában vajon lehetséges, hogy üzleti érdekek alapján egy többszáz éves falu örökre eltűnik?! A tervek szerint a harmadik epizód azt mutatná be, hogy mi történik majd a kormány döntését követően.

Folytatás 70 millióból

A második rész egyelőre román-magyar koprodukcióban készül, de Kocsis Tibor szeretne bevonni nagy, külföldi televíziós társaságokat is finanszírozásba. Ennek érdekében folynak tárgyalások német, francia és angol televíziókkal, miközben eddig négy európai ország, Csehország, Szlovákia és Hollandia mellett Románia tévéje sugározta az Új Eldorádót.

Az első rész 70 milliós költségeiből, 20 millióval a különféle magyar filmes alapítványok támogatták, tetemes részt, körülbelül 45-50 milliót saját és szívességből végzett munka fedezett. Azonban Kocsis szerint „Még egyszer nem lehet ugyanennyi baráti-ismerősi segítséget kérni, szeretném, ha az elvégzett munkáért fizethetnénk.” Jelenleg éppen a pénzszerzés folyik a második rész készítése során, és úgy tűnik, hogy vannak bíztató jelek. A film költségeinek 1/3-a már megvan, az ORTT, az MMK, az NKA anyagi támogatása mellett pedig a MEDIA-pályázatán is sikerült pénzt nyernie az alkotóknak.

Ez lehet Verespatak helyén

A külföldi koproducerek bevonása az ugyancsak 70 millió körülire tervezett második részt egyben meg is drágítja, hiszen a vágás során tetemes anyagot kell pontosan fordítani. Az Új Eldorádó folytatásában, akárcsak az elsőben, az összes megszólaló anyanyelvén hallható, a mondottakat pedig feliratozzák majd. A fesztiválszereplésekkel és hazai vetítésekkel összesen 21 ezres mozinézettséget elért első rész DVD-változatához hat különböző nyelvű felirat készült.

Porondra lépni Kelet-Európából

Kocsis Tibor az Új Eldorádó készítése mellett intenzíven részt vett a dokumentumfilmes szakma és az MMK között folyó tárgyalásokban, amelyek eredményeként a szakmabéliek valószínűleg hamarosan normatív pályázati rendszerben is szerezhetnek pénzt készülő alkotásaikra.

Kocsis szerint ez nem hátráltatta a folytatás forgatását, ami viszont jóval több energiát emésztett fel az, a koprodukcióba bevonni kívánt tévétársaságokkal történt, történő tárgyalások. „A szakmai megbeszélésekre komolyan fel kell készülni, hogy Közép-Európából érkező filmesként felkeltsem az érdeklődésüket.” Sokat segítene a koprodukciók összehozásában, ha a rendező-producer nemcsak filmjeit, hanem egy rendszeres együttműködést is fel tudna mutatni egy nagy külföldi tévétársasággal.

Az Új Eldorádó folytatásának első részével 2007-ben már találkozhat a közönség a TV képernyőkön.