Az Új Eldorádó második részének már el is kezdték
a forgatását
Az Időzített bombák című 32 perces alkotás a Tisza vízgyűjtőjének veszélyforrásait mutatja be. A tényeken alapuló, sokkoló felsorolás az Új Eldorádóhoz kínál ismeretterjesztő hátteret; miként a DVD-n szereplő két másik, 5-6 perces rövidfilm is (Meddőhányók, Verespataki denevérek). Az elsősorban az iskolásokat megcélzó háttéranyaghoz audiokommentár is tartozik, valamint a filmből kimaradt jeleneteket és a második rész előzetesét is tartalmazza a lemez. Ehhez társul egy DVD-ROM-tár, melyen a filmben szereplő fogalmak magyarázata szerepel majd.

A DVD kiadást a Fővárosi Vízművek és az NKA támogatta, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium segítségével pedig ezer példányt ingyenesen juttatnak el iskolákba. 

Miként a mozijegyeknél is, a DVD bevételének 10%-át a verespataki Alburnus Maior Egyesületnek ajánlják fel. A jegybevételből nemrégiben kb. 4 ezer eurót adtak át a Verespatakért küzdő az egyesületnek.

Emellett a Zöld Művek Alapítvány egy országos középiskolai vetélkedőt is szervez - a kiskunfélegyházi Kelemen József "Egy nap Verespatakért" című kezdeményezésének nyomán. A verespataki helyzet és a Kárpát-medence ökológiai biztonsága lesz a fő téma: írásokkal, fotókkal, képzőművészeti alkotásokkal lehet pályázni a díjakért. A nyertesek pedig egy verespataki kiránduláson is részt vehetnek.

Végigkövetni Verespatak sorsát

Az Új Eldorádó második részének már el is kezdték a forgatását, meséli Kocsis, a verespataki Széna Fesztiválon, ahol vagy nyolcezren demonstráltak a bányaterv ellen. A filmterv már kapott támogatást az ORTT-től, és most várják a MEDIA Program pályázati döntését.

2006 fontos év lesz Verespatak történetében, állítja a rendező. A cég hatástanulmánya, majd a román kormány döntése is ekkorra várható. Akár lesz bánya, akár nem, a verespataki emberek sorsát Kocsis Tibor új dokumentumfilmje biztosan megörökíti majd.


Van egy meseszép falu.
Verespatak.
Sokszáz éves házak. Földjükhöz, házaikhoz, templomukhoz, halottaikhoz ragaszkodó emberek.

A környező hegyek 300 tonna aranyat és ezüstöt rejtenek.
Egy kanadai cég, a Gold Corporation aranybányát akar nyitni itt.
Világszínvonalú technológia.
Külszíni fejtés.

Az embereket új, modern házakba költöztetik. Régi házaikat le akarják rombolni.
Lesz arany. Lesz ezüst. Lesz Új Eldorádó.
Az ajánlat csábító.
Lesz egy 800 hektáros cianidtározó is, 180 m magas gáttal.
Csak a meseszép falu, Verespatak tűnik el a föld színéről.

A romániai Verespatakon Európa legnagyobb aranybányáját akarja megnyitni egy kanadai cég, a Rosia Montana Gold Corporation. A falvakat környező hegyeket 15 év alatt, naponta 20 tonna dinamittal eltüntetnék. Felépítenének egy 800 hektáros zagytározót a cianidos szennyvíznek, 180 méter magas gáttal. Négy falu lakosságának, 2000 embernek kellene elhagynia otthonát, földjét, templomait, temetőit, múltját. Verespatak, a legrégebbi romániai település (1872 éves) világörökség szintű műemlékei és régészeti kincsei elpusztulnának. A terep előkészítése, a házak megvásárlása és ledózerolása már megkezdődött, pedig a Rosia Montana Gold Corporation még nem kapta meg az engedélyt a román kormánytól tervei megvalósításásra. Az emberek nagy része, maradni akar. Ahogy ők fogalmaznak: “Inkább meghalunk, mint hogy elmenjünk innen.”