„Mostra Péter Forgács: Arquitetura da Memória”, azaz „Az emlékezet építészete” címmel kezdődik a hétvégén Brazíliavárosban retrospektív vetítéssorozat Forgács Péter munkáiból.

A Brazil Kulturális Minisztérium és a Centro Cultural Banco do Brasil szervezte program keretében a brazil fővárost követően Rióban és Sao Paulóban is műsorra tűzik a 17 mozgóképből álló válogatást, amely átfogó képet nyújt a világhírű magyar filmrendező és médiaművész munkásságából.


A Centro Cultural Banco do Brasil három brazil megapoliszban működő központja a világ leglátogatottabb múzeumai közé tartozik hosszú évek óta.

 

 


A közel három évtized munkásságát felölelő filmválogatásban látható lesz többek között Forgács nemzetközi debütálása, A Bartos család (1988), amely elnyerte a hágai World Wide Video Fesztivál nagydíját. Műsorra tűzik továbbá a FIPRESCI-díjas Örvény (Lipcse, 1996), a cannes-i filmfesztiválra is meghívott Bibó Breviárium (2002) és a Tribeca filmfesztiválon díjazott El Perro Negro (2005) című filmeket.

A brazil szervezők az eseményhez készített videóval népszerűsítik a retrospektív programot.

Forgács Péter 1978 óta több mint harminc filmet készített, a legismertebb a „Privát Magyarország” című többszörös díjnyertes sorozat, mely 1930-as, 40-es években otthoni használatra, amatőrök által készített filmeken alapul. A filmek hétköznapi életeket dokumentálnak, melyeket hamarosan felforgat a filmen kívül zajló, rendkívüli történelmi trauma.