A verseny célja, hogy a film tudatformáló eszközeivel hívja fel a figyelmet a fogyasztói szokások megváltoztatásának szükségességére, a mindennapi életvitel során. Elképzelésünk szerint, a verseny ösztönzi a környezettudatos gondolkodás és felelős magatartás terjedését.
A filmkészítő maraton résztvevőinek mindössze 24 óra, azaz egy nap áll rendelkezésre a filmjük elkészítésére.

A verseny rajtja 2023. április 15. (szombat), helyi idő szerint 10 óra.

A szervezők a verseny kezdetén, a rajt pillanatában, időzónánként több elemet ismertetnek, melyből 1 témaelemet kötelező beépíteni a versenyfilmbe. A filmkészítő játékra bárki, bárhonnan jelentkezhet. A kötetlen műfajú filmek forgatásánál digitális kamera, kamerás mobiltelefon vagy kameraként működő fényképezőgép egyaránt használható A film lehet élőszereplős rövidfilm, video klip vagy animáció. Nevezési díj nincs.

 

A 24 órás maraton, az időzónák figyelembe vételével egyszerre, egy időben zajlik a világon. Regisztrálni a verseny kezdetéig, a verseny hivatalos weboldalán lehet. A résztvevő stáboknak – melyek akár egyszemélyesek is lehetnek – maximálisan 1 perc hosszúságú filmekben kell felhívni a figyelmet arra, hogy a mindennapokban odafigyeléssel, takarékossággal, tudatossággal mit tehetünk környezetünk megóvásáért.

Az elkészült alkotásokat fel kell tölteni az internetre, a játék versenyszabályzati kiírásában meghatározott módon. Mindezt 24 óra leforgása alatt. A filmek beérkezésének határideje, április 16. (vasárnap) 10 óra, helyi idő szerint. Az összes, beérkező versenyfilm részt vesz a nemzetközi megmérettetésben. Külön értékelésre és díjazásra kerülnek a magyar diaszpórából és Magyarországról érkező alkotások. Beérkezett filmeket nemzetközi zsűri értékeli és a maratont követő héten hirdet eredményt.

A zsűri elnöke Lawrence David Foldes az Amerikai Egyesült Államok Mozgókép- és Tudományos Akadémiájának tagja, aki korábban több mint 20 évig a Hallgatói Oscar Végrehajtó Bizottság tagja volt. A verseny művészeti igazgatója, Professor Karl Bardosh Master Prof. Tisch School of Arts New York University (New York).

A verseny fővédnöke: Kőrösi Csaba, Az ENSZ – Közgyűlés Elnöke

Védnök: Dr. Szili Katalin, a miniszterelnök főtanácsadója, az Országgyűlés volt elnöke (2002-2009), a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács alapítója és tiszteletbeli elnöke

Védnök: Prof. Dr. Szécsi Gábor, dékán, Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar

Fesztiváligazgató, alapító: Kindl Gábor

A 24 órás filmkészítő maraton megvalósítását, kontinenseken, illetve egyes országokban regionális producerek segítik.

A világ egyik legnehezebb filmes játékának megvalósítását éveken keresztül személyesen segítette Jiří Menzel Oscar- díjas cseh filmrendező, Szabó István Oscar-díjas magyar filmrendező illetve Deák Kristóf az Oscar – díjas Mindenki rendezője. A kezdeményezés mellé állt Steven Spielberg Oscar-díjas amerikai filmrendező is. A Shoot4Earth/Forgass a Földért filmkészítő világjáték Cannes-ban 2021-ben elnyerte a világ legjobb rövidfilmes produkciónak járó díjat (Marche du Film in Cannes).

A verseny szervezői kezdeményezésükkel hozzá kívánnak járulni az emberiség vitán felüli közös érdekeihez, melyek közül elsődleges, hogy a Kék Bolygó még sokáig az emberiség közös, élhető otthona maradhasson.

Az áprilisi 24 órás verseny legjobb mobiltelefonnal készült filmjei bemutatásra kerülnek a Cannes-ban a Global Short Film Awards-on illetve Kőrösi Csabának, az ENSZ-közgyűlés elnökének meghívására New Yorkban. A verseny szervezője a Forgass a Földért Alapítvány, együttműködő partner a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara.

Olvass tovább itt vagy kérj információt az info@shoot4earth.org címen. 

A címlapkép csak illusztráció. (Nicolaus Geyrhalter: Matter Out of Place)