A magyar kezdeményezésű versenyt amerikai, ázsiai, ausztrál és európai környezetvédőkkel összefogva hirdetik meg április 17-re. A Shoot4Earth célja, hogy a film eszközeivel hívja fel a figyelmet a fogyasztói szokások megváltoztatásának szükségességére, a mindennapi életvitel során.

A szervezők a verseny kezdetén, a rajt pillanatában, időzónánként több elemet ismertetnek, melyből egy elemet kötelező beépíteni a versenyfilmbe. A filmkészítő játékra bárki, a világ bármely részéről jelentkezhet. Nevezési díj, korosztályi és technikai megkötés nincs. A film lehet élőszereplős rövidfilm, videoklip vagy animáció. A 24 órás maraton, az időzónák figyelembe vételével egyszerre, egy időben zajlik a világon.

Regisztrálni a verseny kezdetéig, a verseny hivatalos oldalán lehet. A kötetlen műfajú filmek forgatásánál digitális kamera, kamerás mobiltelefon vagy kameraként működő fényképezőgép is használható, a résztvevőknek maximálisan egy perc hosszúságú filmekben kell felhívni a figyelmet arra, hogy a mindennapokban odafigyeléssel, takarékossággal, tudatossággal mit tehetünk környezetünk megóvásáért. Az elkészült alkotásokat a verseny szabályai szerint fel kell tölteni az internetre.

A zsűri elnöke Szabó István, társelnöke, Sandeep Marwah, az Asian Academy of Film and TV elnöke (India), a verseny művészeti igazgatója pedig Karl Bardosh, a Tisch School of the Arts New York University tanára lesz. A 24 órás filmkészítő maraton megvalósítását, kontinenseken, illetve egyes országokban regionális producerek segítik. A játék megvalósítását éveken keresztül személyesen segítette Jirí Menzel és sok ismert magyar filmes, köztük Deák Kristóf is.

Forrás: MTI