A kolozsvári székhelyű Filmtett Egyesület 18. alkalommal is meghirdeti nyári filmalkotó workshopját. A járvány miatti, tavalyi kimaradás után bíznak benne, hogy a megelőző óvintézkedések szigorú betartása mellett, a helyszínre érkezőktől negatív koronavírus-tesztet vagy oltási igazolást kérve biztonságosan megvalósítható az alkotótábor.

Idén július 12. és 23. között Parajdra várják a filmkészítés iránt érdeklődő Kárpát-medencei fiatalokat. A workshop szerkezete idén is egy miniatűr filmgyáréhoz fog hasonlítani: a résztvevők forgatókönyvíró-rendező, animációs filmkészítő, rendezőasszisztens, operatőr, vágó, hangmester, gyártásvezető-producer vagy színész csoportban indítják az alkotótábort, majd stábokba szerveződve fognak dolgozni kisjáték- vagy animációs filmeken. Az alkotói és tanulási folyamatot idén is elismert magyar filmesek segítik, a mentorok kilétét hamarosan közzéteszik a hivatalos oldalon

A Békeidő stábja

A Filmtett Egyesület filmkészítő workshopján a korábbi években több alkotás is született, ami később sikeres fesztiválkörutat járt be, vagy kinőtte magát a táboron kívül. A Nyuszi és Őz rendezője, Vácz Péter a tábori résztvevőkkel készítette el Párnaarc című rövidfilmjét (a készítéséről itt mesélt nekünk részletesebben), és Hajdu Szabolcs Békeidő című filmjének ötlete is a 2017-es Filmtett-táborban született. Az itt készített gyakorlatok lettek a Békeidő alapjai, ezeket dolgozták tovább és fűzték össze egy nagyjátékfilmmé az utána következő évben, a stáb jelentős része is a táborból érkezett. A Békeidő 2020 tavaszán az első online forgalmazott magyar nagyjátékfilm lett.

A workshopon való részvétel pályázathoz kötött, a jelentkezés határideje április 20., éjfél. A részletes pályázati felhívás, illetve a jelentkezési űrlap elérhető a Filmtett Workshop honlapján. A résztvevők listáját a mentorok fogják összeállítani a beérkező pályázati anyagok alapján. A korábbi filmes tapasztalat nem kizáró ok, de nem is feltétel a jelentkezéshez. 

Forrás: Filmtett