"A film egyik felét stúdióban rögzítjük, a másik felét külső helyszíneken vesszük fel, például a budapesti Deák téren, Andrássy úton, a Duna-parton. Sajnos kiestek a nagy külföldi koproducerek, de szerencsére nem sérült a film koncepciója és a megvalósítás minősége" - fogalmazott Ujj Mészáros Károly. Mint hozzátette, a filmben számos animáció lesz látható, amelyek egyfajta alternatív múltat, egy nem létező retróvilágot fognak érzékeltetni. Az animációs munkálatok szintén Magyarországon zajlanak. A produkció összköltségvetése 405 millió forint, ebből 205 millió forintot nyertek el a Magyar Nemzeti Filmalap pályázatán, a többit önerőből és egy magát megnevezni nem kívánó támogató hozzájárulásából fedezik. Major István producer elmondta, hogy a német és a dán partnerek az utolsó pillanatban kiszálltak a filmből, holott előtte évekig vártak a film magyar forrásainak biztosítására. A Liza, a rókatündér végül magyar-svéd koprodukcióban készül a Filmteam Kft. gyártásában: egy svéd cég adja a kamerákat és az optikákat. 

umkari 500
Fotó: Kallos Bea


A történet Lizáról, a félénk ápolónőnőről szól, aki azt hiszi magáról, hogy egy rókatündér, vagyis egy alakváltó japán démon.
"Liza nem ok nélkül gyanítja, hogy rókatündér, hiszen a film negatív főhőse fondorlatosan pont ezt akarja elhitetni vele. Jelenleg a főcím alatti képsorokat, a zenés betéteket vesszük fel, amikor a japán popdalok és ponyvaregények álomvilágában élő Liza a japán nagykövet özvegyét ápolja. Nincs könnyű dolguk a színészeknek, hiszen táncolniuk kell, miközben negyven fok van árnyékban" - mondta Ujj Mészáros Károly.
A történet alapötlete Pozsgai Zsolt Liselotte és a május című darabjából származik, eleinte az író-rendezővel is dolgoztak a forgatókönyvön. Az eltelt öt évben azonban a történet elszakadt a drámától - jegyezte meg a rendező, akinek rajongása a távol-keleti országért hosszú évekre nyúlik vissza. Nemcsak turistaként járt a szigetországban, hanem több reklámfilmet is rendezett ott. A japán nagykövet özvegyét Molnár Piroska alakítja. A Kossuth-díjas színésznő az MTI-nek elmondta, hogy szerepe ugyan kicsi, de fontos, hiszen vele kezdődik a film. "Márta nénit játszom, akit Liza ápol. Az özvegy magatehetetlen, ágyban fekszik és a régi emlékei veszik körül. Lizával kicsit japánul is társalognak" - mesélt a szerepéről, megjegyezve, hogy a japán kiejtés, a szavak elsajátításakor nem volt nehéz dolga, mert 1970-ben fél évet a szigetországban élt. 

lizaa2 500
Fotó: Kallos Bea


Molnár Piroska elárulta, hogy sok a munkája: a forgatás után autóval viszik a Mágnás Miska próbáira, amelynek a Szegedi Szabadtéri Játékokon lesz a premierje Alföldi Róbert rendezésében. A színésznő az operettben Özvegy Korláthnét, a nagymamát játssza. Lizát Balsai Mónika alakítja, aki Ujj Mészáros Károly több kisfilmjében is játszott már. "Liza nagyon visszafogott lány, aki elzártan él Márta nénivel, minden percét az ápolás tölti ki" - jellemezte az általa játszott karaktert a színésznő, hozzátéve, hogy Liza életében is hamar bekövetkezik a változás, meg kell tanulnia, miként kell élni a zárt ajtókon kívül, miként lehet társat találni. A színésznő szerint a film "kedves, felnőtt mese", amely egy képzelt retróvilágban játszódik. "Visszanéztük az első nap felvett jeleneteket, és nagyon szép képek születtek, sok-sok humorral" - jegyezte meg Balsai Mónika. Mint fogalmazott, nincs könnyű dolga Liza megformálásakor, mert a lány szinte mindenben az ellentéte. "Én nagyon pörgős vagyok, Liza pedig szinte visszafelé beszél. Olyan, mint a lakmuszpapír, egy membrán, amely mindent visszaver a környezetéből" - vélekedett. Hozzátette: Liza zárkózottságában ugyanakkor gyakran magára ismer, ő is érezte már ezt a fajta elesettséget. 


A forgatásról elmondta, hogy május 2-től minden nap próbáltak, átbeszélték a filmet, közösen alakítva az egyes jeleneteket. "Ujj Mészáros Károlynak a fejében van a film minden egyes másodperce. A sok próba nekünk is segített, sokkal magabiztosabbak vagyunk, megismertük egymást" - jegyezte meg a színésznő. Bár a dán partner visszalépett, az operatőr az ismert dán reklámfilmes, Jan Richter-Friis maradt. További szerepekben Bede Fazekas Szabolcs, David Sakurai, Schmied Zoltán, Reviczky Gábor, Cserna Antal, Szabó Győző, Kovács Lehel, Gubík Ági, Hajdu Steve, Töreki Zsuzsa és Bókai Mária látható. A díszlettervező Hujber Balázs, a jelmezt Bárdosi Ibolya tervezte, a zenét Tövisházi Ambrus írta.