A 19. alkalommal megrendezendő komoly szakmai elismertségnek örvendő filmfesztivál Gaál István életműve előtt tiszteleg. A magyar film legnagyobb alkotói között számon tartott mesterre vetítéssorozattal, fotókiállítással és kerekasztal-beszélgetéssel emlékeznek Triesztben. A retrospektív programot a Magyar Filmunió és a trieszti fesztivál Gaál Istvánnal együtt kezdte el szervezni, de a világhírű magyar művész sajnos már nem érte meg az ünnepet. Gaál István rendező, operatőr, forgatókönyvíró és vágó a Színház- és Filmművészeti Főiskola filmrendező szakát Keleti Márton osztályában végezte el. Első nagyjátékfilmje, a Sodrásban (1963) formanyelvi eszközeinek és tematikájának köszönhetően a magyar film megújulásának jelképe lett. A Mészöly Miklós novellája nyomán forgatott Magasiskola (1970) Cannes-ban különdíjat nyert. Triesztben e két „mérföldkővel” együtt további tizenhét Gaál István mű lesz újra látható, köztük a lenyűgöző Bartók filmje, a Gyökerek (1999). A trieszti közönségnek mindemellett alkalma nyílik Gaál Istvánt, a fotográfust is felfedezni: a rendező fotóit bemutató tárlaton több mint 60 felvétele lesz látható.
Gaál István munkásságának bemutatáshoz egy-egy barát és pályatárs, Sára Sándor Cigányok és Ragályi Elemér Nincs kegyelem című rendezésének bemutatója is társul. A retrospektívhez kapcsolódó kerekasztal-beszélgetés résztvevői között lesz Paolo Vecchi filmtörténész, Pintér Judit szerkesztő, Várbíró Judit zenetörténész és Vincze Teréz esztéta, a Metropolis főszerkesztője. Paolo Vecchi szerkesztésében egy kiadvány is készült Gaál István munkásságáról, amivel a Magyar Filmszemlén megismerkedhet a hazai közönség is.

A trieszti filmfesztivál játékfilm versenyében 13 mozgókép olasz premierjére kerül sor, köztük Bollók Csaba szemlefődíjas Iszka utazása és Srdan Globuvic A csapda című szerb-magyar-német koprodukcióban készült rendezése. A rövidfilmek 20-as mezőnyében három magyar alkotás kel versenyre: Declan Hannigan Csapás, Szirmai Márton Szalontüdő és Nemes Jeles László Türelem című munkája. A dokumentumfilm verseny programját, melynek témája ezúttal az „emlékezet”, Edvy Boglárka és Silló Sándor Naplófilm, 12 voltam 56-ban című animációs technikákat és dokumentarista eszközöket újszerűen ötvöző alkotása gazdagítja.

A trieszti filmfesztiválon Bollók Csaba, Ragályi Elemér, Declan Hannigan és Szirmai Márton, személyesen mutatják be rendezéseiket.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.