A Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szövetsége (HFPA) szerdán hozta nyilvánosságra a Golden Globe-jelöltek listáját. A szervezet 25 filmes és televíziós kategóriában jelentette be jelöltjeit. Vanessa Kirbyt az egyik legnagyobb esélyesek közt tartják számon a február 28-án tartott díjátadón. Kritikánk a filmről itt olvasható, Wéber Katával videóinterjút is készítettünk a Pieces of a Woman kapcsán.

A legjobb színésznő kategóriájában öt színésznőt jelöltek: 

  • Vanessa Kirby (Pieces of a Woman)
  • Viola Davis (Ma Rainey's Black Bottom),
  • Andra Day (The United States vs. Billie Holliday)
  • Frances McDormand (Nomádok földje)
  • Carrey Mulligan (Ígéretes fiatal nő)

Hat kategóriában jelölt David Fincher Mank című filmje. A harmincas évek Hollywoodjában játszódó fekete-fehér produkció az Aranypolgár születését mutatja be, amelynek forgatókönyvét Herman J. Mankiewicz írta. A főszerepet Gary Oldman alakítja, akit a legjobb színész díjára is felterjesztettek. Mellette esélyes a díjra Riz Ahmed (Sound Metal), Anthony Hopkins (The Father) és posztumusz jelölték a tavaly elhunyt Chadwick Bosemant (Ma Rainey’s Black Bottom).

A legjobb film (dráma) kategóriában Az apa, a Mank, a Nomádok földje, az Ígéretes fiatal nő, és A chicagói 7-ek tárgyalása csap majd össze, a legjobb musical/vígjáték kategóriában a Borat 2-t, a Hamiltont, a Musicot, a Palm Springst és a The Prom-ot jelölték.

A legjobb külföldi film kategóriában a Még egy kört mindenkinek, a La Llorona, az Előttem az élet, a Minari és a Ketten című film gyűjtött be egy-egy jelölést. Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmje nincs a jelöltek között, de ez még nem jelenti, hogy az Oscar-shortlistről is lemarad majd (a Testről és lélekről 2017-ben szintén nem volt Golden Globe-jelölt, de később Oscar-jelölt lett).

A tévés kategóriák között hat jelölést gyűjtött az angol királyi családról szóló A korona, versenyben van a The Mandalorian című Star Wars leágazás, az HBO A légiutas-kisérő című sorozata és a Száll a kakukk a fészkére előzményeit elmesélő Ratched is.

A Golden Globe-jelöltek teljes listája itt olvasható.

Forrás: MTI, Golden Globe / Címlapfotó: Mundruczó Kornél, Vanessa Kirby és Ellen Burstyn a forgatáson