A világ legnagyobb múltra visszatekintő filmfesztiválja a Velencei Filmfesztivál, melyet augusztus 31. és szeptember 10. között rendeztek meg. A cannes-i Quinzaine des Réalisateurs (Directors’ Fortnight) mintájára létrejött Giornate degli Autori (Venice Days) programba, mely az „újítást és eredetiséget ünnepli”, 10 filmet válogattak be, többek közt Grosan Cristina (A legjobb dolgokon bőgni kell) második nagyjátékfilmjét, a cseh-magyar-olasz-szlovák magyar koprodukcióban készült Hétköznapi kudarcokat (Ordinary Failures).

A Kerekes Vica szereplésével és nagyrészt cseh színészekkel – Dana Sladká, Beáta Kanoková, Tatjana Medvecká – készült Hétköznapi kudarcokban megmagyarázhatatlan természeti jelenség szakítja félbe a különc tinédzser, a szorongó anya, és a nemrég megözvegyült nő átlagosnak induló napját. Miközben a környezetükben eluralkodik a káosz, a három nő próbálja átvészelni a napot, és megtalálni helyét a világban. 

 

Az Authors Under 40 kategóriában Grosan Cristina kapta a legjobb rendező díját a hétvégén záruló filmfesztiválon. A zsűri kiemelte, hogy a három nő sorsát egy rejtélyes természeti katasztrófa árnyékában nyomon követő ambiciózus történetnek az egyéni hangvétele, az erős női karakterei, a friss feldolgozása egyaránt egyértelművé tették számukra, hogy ez a film az idei mustra egyik legkülönlegesebb alkotása mind a tartalmát, mind a profi megvalósítását tekintve.

Nemzetközi közönség előtt megméretkezni hatalmas kiváltság, ugyanakkor hihetetlen izgalom is a számomra. Mindig ott motoszkál a kérdés a magamfajta rendező fejében, hogy a mi kelet - európai nézőpontunkra, történeteinkre, hogyan rezonál és mennyire nyitott a nagyvilág. Ez a díj épp ezért különösen megtisztelő, mert azt a visszajelzést adja, hogy az alkotótársaimmal mégiscsak sikerült megragadnunk és kibontanunk a mostani, nagyon változó világ egyik olyan témáját, illetve bemutatni azokat a mindennapi hősöket, akikhez a legkülönbözőbb nemzetekhez tartozó nézők is őszintén, érdeklődően képesek kapcsolódni.” – mondta Grosan Cristina, aki kiemelte azt is, hogy a másságot elismerő és támogató Queer Lion díjért is versenybe szállt a Hétköznapi kudarcok az idei Velencei Filmfesztiválon.

Nagyon fontosnak tartom a fiatal filmesek támogatását, ezért is törekszünk a Laokoon Filmgrouppal, hogy mindig legyenek első és második filmes alkotók körülöttünk. Cristina eseteben csodalatos látni, hogy a közös első filmünk után, hogyan tudott szintet lepni ezzel a második, négy országot összefogó ko-produkciós filmjével. Biztos vagyok benne, hogy hamarosan kezdjük a következő filmjét is.” – hangsúlyozta Stalter Judit producer.

Rajna Gábor, Stalter Judit, Grosan Cristina és Marek Novak Velencében

A Magyarországon október 27-től látható film főbb szerepeiben Nora Klimešová, Beáta Kaňoková, Taťjana Medvecká, valamint Kerekes Vica látható. A cseh-magyar-szlovák-olasz koprodukcióban, a Cseh Film Alap, az Eurimage, a Nemzeti Filmintézet, az Olasz Kulturális Minisztérium, a Cseh Televízió, az ARTE, a Szlovák Audiovizuális Alap, a Prágai Film Alap, a Friuli Venezia Giulia Audiovizuális Alap, a Pilseni Régió, és a Film Alap támogatásával elkészült Hétköznapi kudarcok magyar gyártója a Laokoon Filmgroup volt. Producerei Stalter Judit, Sipos Gábor és Rajna Gábor. A hazai forgalmazó a Vertigo Média.

Velence után először Magyarországon lesz látható a Hétköznapi kudarcok a miskolci CineFesten, a fesztivál záró produkciójaként. A szeptember 17-ei ünnepélyes vetítésen az alkotók közül részt vesz Grosan Cristina, Kerekes Vica, az operatőr Győri Márk, a film VFX-szakértője, Benyó Zoltán, illetve a producerek közül Marek Novák.

Hétköznapi kudarcok október 27-től látható a hazai mozikban, a Vertigo Média forgalmazásában.