A Canal+ első cseh gyártású sorozata a 19. századi Prágában játszódik, Grosan Cristina a cseh Matěj Chlupáček endezővel közösen jegyzi az epizódokat. A Daughter of the Nation egy valós történelmi személyről, a cseh újságírás megalapítójának Karel Havlíček Borovský-nak a lányáról szól. Zdeňka Havlíčková apja korai halálát követően árvaságra jutott, ám a cseh a cseh nacionalisták nemzeti ikont próbáltak formálni belőle, és a Nemzet lányaként vált közismerté.

Zdeňka viszont a saját feje után megy, és viszonyba kezdett egy lengyel, az osztrák seregben szolgáló tisztel, botrányosnak minősülő kapcsolatuk pedig árulóvá tette őt a cseh közvélemény szemében. „A sorozatunk másfajta szeretne lenni- emberi, kortárs, eleven. Zdeňka elsősorban egy tinédzser volt, küzdött az életében megjelenő idősebb férfiakkal, akik megpróbálták neki előírni, hogy kit szerethetett és hogy kit nem" – nyilatkozta Grosan Cristina a Cineuropának.

Antonie Formanová a Daughter of the Nation c. sorozatban / Fotó: Canal+

Havlíčkovát a cseh Antonie Formanová alakítja, de a sorozatban egy magyar színésznő, Wrochna Fanni is szerepet kapott, aki lengyelül játszotta el a szerepét, derült ki az Instagram posztjából. A stábban is van további magyar alkotó, mivel a sorozat egyik operatőre Győri Márk.

A hatrészes sorozat forgatását tavaly decemberben kezdték Prágában, és idén ősszel kerül a Canal+ kínálatába.

Gorsan Cristina előző nagyjátékfilmjét szintén cseh nyelven, nagyrészt cseh színészekkel forgatta. A cseh-magyar-olasz-szlovák koprodukcióban készült Hétköznapi kudarcok 2022-ben mutatkozott be a Velencei Filmfesztiválon, ahol a legjobb fiatal rendezőnek járó díjat nyerte el érte. 

Forrás: Cineuropa / Címlapkép: Grosan Cristina / Fotó: Katarina Tomkova