3D-s filmek és operaközvetítések a kecskeméti digitális moziban

Február 20-án Bács-Kiskun megye legnagyobb filmszínházában, az öttermes Malom moziban is elindulnak a 3 dimenziós vetítések. A megyében egyedül itt találkozhat a közönség a csúcsminőséget garantáló Dolby 3D Digital Cinema rendszerrel.

Kecskeméten 1999 februárjában nyitotta meg kapuit a vidék első multiplexe. Több tulajdonosváltást követően a mozit jelenleg a Malom Mozi Kft. üzemelteti, amely már a 2008. december 11-i megnyitón bejelentette, hogy rövidesen digitális terem kiépítésére kerül sor. A befektetést látva nyilvánvaló, hogy a cég hosszú távra tervez a mozi üzemeltetésével.

A beruházás mintegy 50 millió forintba került, a tervezés, átalakítás, kiépítés körülbelül két hetet vett igénybe. A fejlesztés eredményeként hagyományos, fehér vetítővásznat szereltek fel, s a 3D-s terem kétdimenziós filmek vetítésére is alkalmas lesz. Első lépésben a legnagyobb termet (303 férőhely) digitalizálják, de nem zárják ki annak a lehetőségét sem, hogy újabb digitális terem kiépítésére is sor kerülhet. A tulajdonosok szerint a fejlesztéssel – amellyel párhuzamosan a Malom Mozi Kft. átalakítja a mozi arculatát is - legalább 20%-kal növekedhet az eddigi nézőszám.

Az első bemutatásra kerülő 3D-s alkotás a Volt (Bolt) című animációs lesz, a következő a Véres Valentin, ezt követően pedig igyekeznek mindig a legújabb premiereket játszani (pl. Szörnyek az űrlények ellen, Jégkorszak 3., Végső visszaszámlálás 4., Toy Story), miközben bemutatják azokat a filmeket is, amelyek február 20. előtt kerültek a mozikba.


Volt


Négy országban vetítik a Katalin Varga című filmet

Görögországban, Franciaországban, Romániában és nagy valószínűséggel Angliában is láthatja majd a közönség a Katalin Varga című filmet, amelyet hangtervezői munkájáért díjazott a hétvégén Ezüst Medvével a Berlinale nemzetközi zsűrije – tudatta az MTI.

Az alkotás magyarországi bemutatójáról még tárgyalnak a forgalmazóval - mondta Peter Strickland.

Az 59. berlini filmfesztiválon a kiemelkedő művészi teljesítményért járó Ezüst Medvét a Katalin Varga hangmérnökeinek ítélte a zsűri a film eredeti, merész és kísérletező hangvilágáért.

A Budapesten élő, brit Peter Strickland által rendezett, a berlini nemzetközi filmfesztiválon rendkívül kedvező visszhangot kiváltó versenyfilmet Erdélyben forgatták, főszereplői erdélyi magyar színészek. Győri Márk személyében magyar az operatőr, s magyar stúdióban végezték a hangtervezői munkát is.


Katalin Varga


Magyar vágó munkája nyerte a „Berlin Today Award”-ot

A Ruszev Szilvia által vágott WAGA című film nyerte el az idei Berlinálén a Berlin Today Award díjat.

A magyar vágó Irma de Vries-sel közös munkája az a Greenaway installáció is, amelyet nemrégiben mutattak be a Berlini Magyar Házban.


A Waga stábja a Berlinálén


Megfilmesítik Cozma halálát

A Figyelő értesülései szerint filmet készít a veszprémi kézilabdásokról, Marian Cozma tragikus haláláról, a borzalmas eset utóéletéről Kálomista Gábor. A sikeres producer 25 éve szurkol a veszprémi kézilabdásoknak, vagyis szoros a kötődése a klubhoz.

Kálomista Gábor felháborítónak tartja a hazai közállapotokat, ezért úgy döntött, egy kamerával végigkíséri az egész ügyet, hogy lenyomata legyen ennek a borzalomnak.

A filmkészítő még nem tudja, milyen lesz, és mikorra készül el a film, de egyelőre dokumentarista hűséggel követi végig az ügyet a nyomozás kezdetétől a bukaresti temetésen át egészen az ítélethirdetésig. Arra próbálja megkeresni a választ, hogy napjaink Magyarországán hogyan történhetett meg ez.