Para a mozikban

Október 16-tól látható a mozikban az eddig elsősorban reklámfilmesként megismert Fazakas Péter (Pockok) első nagyjátékfilmje, a Para.

Az alkotás hőse, a halál torkából visszatért, pohos, ötvenes ex-rendőr, Lajos. Régi barátja az állandóan szorongó, rossz előérzetekkel vívódó Feri; és felesége, Etus, aki a szeretet mindenhatóságában és a túlvilágban egyaránt hisz. És persze ott van közeli barátjuk, a huszonéves Tibi, aki igazi megszállottja a paranormális jelenségeknek és a különféle összeesküvés-elméleteknek - főleg mióta szüleit megcsapta egy gömbvillám.

A mozilátogatók egész sztár csapattal találkozhatnak, a főbb szerepekben többek között Csuja Imre, Szervét Tibor, Bánsági Ildikó, Für Anikó, Scherer Péter, Halász Judit, Pálmai Anna, Fellinger Domonkos, Vajdai Vilmos és Kamarás Iván lesznek láthatóak.

A film plakátja:




Ázsia filmünnepe

Moldoványi Ferenc és Mundruczó Kornél filmjei képviselik Magyarországot a 13. pusani filmfesztiválon, mely Ázsia legnagyobb nemzetközi seregszemléje. 
 
Október 2-án kezdődött és a hétvégéig tart Ázsia legfontosabb nemzetközi mozgókép fóruma, a pusani filmfesztivál. A dél- koreai kikötővárosban idén 13. alkalommal megrendezett szemle 60 országból érkező több mint 300 filmalkotást tűz műsorra.

A pusani filmfesztivál a kortárs filmművészet gyöngyszemeiből válogató „World Cinema” programban a Dardenne-fivérek, Terence Davies, Claire Denis, Atom Egoyan, Peter Greenaway, Mike Leigh és Paolo Sorrentino legutóbbi alkotásaival együtt tűzi műsorra Mundruczó Kornél Delta című alkotását.

A Muhi András vezette Inforg Studióban szlovén-magyar koprodukcióban készült Jan Cvitkovic (Sírugrók) által rendezett I Know című rövidfilmet szintén a 13. pusani nemzetközi filmfesztiválon láthatja először az ázsiai közönség. 

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ itt


Moldoványi Ferenc: Másik Bolygó


Beszéljünk a filmekről!

A Magyar Nemzeti Filmarchívum október 8-án, délután fél ötkor vetítéssel egybekötött beszélgetést szervez az Örökmozgó Filmmúzeumban, amelynek meghívott vendégei Domokos János rendező, és Hammer Ferenc szociológus lesznek.

Az érdeklődők a Sas István 1987-ben készült ismeretterjesztő filmjét, a Hogyan legyünk könnyen, gyorsan alkoholisták?-at, továbbá Domokos János Végjáték, és „Emésszen…!” – Pár mondat az alkoholról című alkotásait tekinthetik meg.