Január 12. óta forog az új Hajdu Szabolcs-film, a The Gambler Las Vegasban - mondta Taschler Andrea, a film egyik producere a filmhunak. A stábot Skype-on sikerült utolérni: április óta folyt az előkészítés, november óta pedig már a helyszínen dolgoznak egy helyi szervízcég, a Got Films segítségével. “Az előkészítést meglehetősen nehezítette, hogy nagyon kevés pénzből dolgoztunk, a helyi stábunk többnyire lelkes fiatalokból áll, vagy olyan filmesekből, akiknek megtetszett a lehetőség, hogy egy 35 mm-re forgó európai filmben vegyenek részt. Nagyon nagy lehetőséget kaptunk azzal, hogy egy olyan városban mint Vegas, egy átlag magyar film költségvetésénél is jóval alacsonyabb kerettel, gyakorlatilag a legmenőbb hotelekben és kaszinókban forgathatunk. Mivel tudtuk, hogy fizetni nem fogunk tudni ezekért a helyszínekért, hónapokig tartó tárgyalások és rengeteg munka árán sikerült idáig elérni.” - mesélt a nehézségekről a producer.
the_gambler_orsolya_torok-illyes_500


A The Gamblert angol-román nyelven két etapban forgatják: január 12. és február 3. között picit kevesebb mint a film felét tudják majd dobozba tenni. A stáb ezután hazatér, és reményeik szerint sikerül támogatást szerezni a szeptemberi második etaphoz, és befejezik a filmet Las Vegasban.  A The Gambler amerikai-magyar koprodukció, az amerikai részt a rendező testvérének, Hajdu Zoltán Miklósnak a cége, az Art Films képviseli - őt a Fehér tenyér főszereplőjeként Uldiként ismerhettük meg. A magyar rész pedig Hajdu Szabolcs, Taschler Andrea, Lovas Nándi és Réti Péter újonnan alapított közös cége, a Mirage Film Studio, akik a Bibliothéque Pascal forgatása után határozták el, hogy a jövőben szeretnének továbbra is együtt dolgozni.

the_gambler_oana_pella_500


Az alacsonynak mondható, 750 ezer dollárosra tervezett költségvetés első 300 ezer dollárja Hajdu Zoltán Miklós, Uldi segítségével állt össze, aki a Cirque du Soleil-es karrierje után személyi edző lett Las Vegasban, így befolyásos kapcsolatokra tett szert. Egy főként ingatlanban utazó befektetőt szerzett a filmhez, aki a forgatás első etapját teljes egészében megfinanszírozta, illetve szintén Uldi kapcsolati tőkéje tette lehetővé hogy a stáb bejusson olyan helyszínekre, mint a Venetion, a Golden Nugget, a Palms vagy a Plaza. A kaszinójelenetk voltak az egyetlenek, amihez nagyobb berendezési munka kellett, mivel az éjjel-nappali nyitvatartás miatt azokat filmforgatásra lezárni igencsak költséges volna. Az egyelőre kizárólag amerikai pénzből és amerikai támogatók segítségével készülő film várhatóan 2012 elejére fog elkészülni.

Hajdu Szabolcs megszokott alkotótársaival dolgozik együtt: az operatőr Nagy Andris, a főszereplő pedig korábbi munkáihoz hasonlóan felesége, Török-Illyés Orsolya. A filmben szerepet kaptak még a Bibliotheque Pascal színészei is, Andi Vasluianu (Viorel) Ion Sapdaru (gyámügyes), Oana Pellea (nagynéni) és Shamgar Amram (Pascal) is.

the_gamblerstill2_500


A kint dolgozó stáb nagyon keményen dolgozik, hogy az alacsony költségvetés ellenére profi körülményeket teremtsen. Magyarországról összesen 7 ember utazott ki, a stáb a színészekkel együtt mindössze 35 fős, és noha nagyon fényűző helyeken forgatnak, a magyar csapat lakhatását ez nem érinti: “Csak a színészek szállása van a városban, mert így praktikus, mi 40 percnyire a sivatagban egy olyan apartmanban vagyunk elszállásolva, amit szintén a befektetőnktől kaptunk, nagyon családias a hangulat. A helyi stáb nem túl tapasztalt, ez nagyban nehezíti a munkát, sokszor inkább mi rohanunk el egy-egy hiányzó ruhát vagy kelléket beszerezni, a gyártási csapat egyszerre 10 ember helyett dolgozik, de Andris sincs könnyű helyzetben, ő gyakorlatilag egy teljesen kezdő világosítócsapatot tanítgat, miközben a musztereken ugyanaz a gyönyörű látványvilágot látjuk viszont, amit már megszoktunk a párosuktól. Van némi főiskolás, gerillahangulata a munkának.”  

A forgatás nagy része tehát Las Vegas városában zajlik, a filmet pedig Los Angelesben hívják elő két-három naponta: “Az már most látszik az elkészült anyagon, hogy a film minőségén az alacsony költségvetés vagy a kis stáb semmi esetre sem fog meglátszani.” - mondta Taschler.

thegambler_ionsapdaru2_500


A Dosztojevszkij regény vonalától nem sokban térnek el, bár néhány hangsúlyt máshova helyeztek, mint az eredeti mű. A sztori szerint tehetős román család érkezik Las  Vegas-ba, és éli fel a teljes vagyonát a szerencsejáték oltárán. Taschler Andrea is elismerte, hogy a szerencsejátékot nem a legelőnyösebb színben tüntetik fel, de a szponzorok keresése közben igyekeztek Hajdu Szabolcs korábbi filmjeinek művészi értékeire helyezni a hangsúlyt.  

Közben pedig Taschler és a stáb remélik, hogy a Mirage című filmterv finanszírozási háttere is összeállhat. Az 1,8 millió eurós költségvetés összeállításában külföldi partnerekre is számítanak, ám az induláshoz elengedhetetlen lenne, hogy az MMKA által kibocsátott százmillióról szóló szándéknyilatkozatot támogatási szerződésre tudják váltani, ám a jelenlegi bizonytalan helyzetben ezt nem lehet biztosan tudni, úgyhogy a Mirage címet viselő Tar Sándor projekt valószínűleg 2012-re tolódik.