Különleges rajongói filmmel tisztelegnek Alfred Hitchcock 60 éves mesterműve előtt. A Psycho60 a film híres zuhanyjelenetének hű mása, azzal a nagy különbséggel, hogy itt minden snittben más magyar színésznő alakítja a szerencsétlenül járó Janet Leigh-t és a függöny mögül feltűnő "Mrs. Bates" szerepét.

A magyar színjátszás több generációja is képviselteti magát a filmben, egy-egy villanásra például Szőke Abigél, Ónodi Eszter és Pásztor Erzsi is sikoltozik vagy kést ragad, de a többieket inkább nem is lőjjük le előre, mindenkinek meghagyva a saját felismerés örömét - illetve a Saul Bass ikonikus főcímének stílusában elkészített stáblista nagy meglepetéseit. 

Alfred Hitchcock Psycho című filmjét 1960 júniusában mutatták be New Yorkban. Ennek hatvanadik évfordulóján Budapesten éppen a Psycho60 forgatása zajlott, de Európában ősszel volt a premierje. Szerda este egy stábvetítés keretében bemutatták az Art+ Cinema moziban, ahol Báron György filmesztéta és filmkritikus mesélt a jelenet fontosságáról a filmtörténetben, amely ugyan három preces, de amelyről a legtöbb és a leghosszabb könyveket írták.

Psycho60 rendezője Végh Vozó Zoltán, operatőrei Bagi Ákos és Herbai Máté, producerei Sváb-Kovács Szilveszter és Nemesházi Péter. A nyár folyamán forgatott kisfilmhez werkfilm is született és meg lehet nézni az eredetivel való összehasonlítását. Beszámolónk a forgatásról alább olvasható. 

Magyar színésznők egymás kezébe adják Hitchcock konyhakését

 A Bates Motel kis szeglete egy fővárosi színház stúdiójába költözött, ahol a filmtörténet legikonikusabb zuhanyjelenete hatvan színésznővel kel új életre. Alfred Hitchcock 60 éves mesterműve előtt rajongói kisfilmmel tisztelegnek, amelynek minden snittjében más alakítja Janet Leigh-t, többek között Péterfy Bori, Osvárt Andrea és Ónodi Eszter fordul meg a zuhany alatt. Ellátogattunk a forgatásra, Végh Vozó Zoltán rendezővel és a színésznőkkel beszélgettünk Hitchcock megidézéséről.

Borító: Péterfy Bori, Ónodi Eszter, Osvárt Andrea (Fotók: Nemesházi Péter)