A Thesszaloniki Dokumentumfilm FesztiválAgora Docs in Progress programját március 10. és 14. között rendezik meg, és tizenegy olyan jelenleg utómunka fázisban lévő filmet mutatnak be rajta, amely tizenhat délkelet-európai és mediterrán ország gyártásában készül. Az eseményen filmes szakemberek - ügynökök, forgalmazók, producerek és fesztiválprogramozók - képviseltetik magukat, és tekintik meg a projecteket - adta hírül a Cineuropa

Docs in Progress zsűrijét Hanne Biermann, a Film Harbour fesztivál- és marketingmenedzsere, Pierre-Alexis Chevit, a Cannes-i Filmfesztivál Marché du Film dokumentumfilm szekciójának vezetője és Kumjana Novakova filmkészítő, a Pravo Ljudski kurátora alkotják.

A résztvevő projektek számos utómunka díjra esélyesek, például a Two Thirty-Five (2|35) Post-Production fődíjra, vagy a 119 Marvila Studios Award-ra, amely hangkeverési szolgáltatásokat foglal magában. A Görög Filmközpont 3000 euró készpénz ajánl fel görög gyártású alkotás, vagy görög koprodukció számára, a Neaniko Plano díj pedig angol vagy francia feliratozást foglal magába.

Haragonics Sári a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen szerzett dokumentumfilm-rendezésben MA diplomát. Szembenézés c. diplomafilmje elnyerte a ZOOM-IN verseny fődíját, a Verzió Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon 2015-ben. Az Anyáim története című, Dér Asiával közös munkáját 2020-ban a Hot Docs Canadian International Documentary Festival-on mutatták be. Jelenleg a Szia Sári! című személyes dokumentumfilmjén dolgozik, amely édesanyja hiányáról szól, továbbá, hogy ez hogyan befolyásolja családjuk dinamikáját.

A Szia Sári! című dokumentumfilm magyar-bolgár koprodukcióban készülő filmje egy család több mint 30 éve tartó krónikáját meséli el. Az alkotás olyan társadalmi témákat érint, mint a mentális egészség, a kelet-európai nők változó szerepe, a veszteséggel való megküzdés és a transzgenerációs örökség. A Campfilm és a Arthouse Blockbusters gyártásában készülő film a rendező egyes szám első személyű elbeszélése, akinek a terápiás foglalkozásai a nyolcvanas évek óta rögzített hatalmas családi archívum és az elmúlt 4 évben forgatott szituatív jelenetek segítségével elevenednek meg.

Haragonics Sára alkotását valószínüleg már idén tavasszal láthatjuk.

Az Agora Docs in Progress résztvevőinek teljes listája itt olvasható

Forrás: Cineuropa / borítókép: Campfilm