A Magyar Golgota (angol címe: Darking Way) a Mythberg Films gyártásában, az Aradi Kamaraszínház együttműködésével és a Magyar Nemzeti Filmintézet támogatásával készült.

Pozsgai Zsolt Balázs Béla-díjas rendező alkotása Török Ignác aradi vértanú sorsán keresztül mutatja be az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc véres megtorlását, a 13 honvédtábornok kivégzésének hajnalát. A film végigköveti Török Ignác fordulatokkal és izgalmakkal teli utolsó éjszakáját, amely elvezetett ahhoz, hogy a Haynau által halálra ítélt honvédtábornokot közvetlenül az akasztás előtt érje el a végzet.

Pozsgai Zsolt rendező / Fotó: Galgóczy-Németh Kristóf / Mythberg Films

A Magyar Golgota forgatása idén februárban zajlott, a koronavírus-járvány miatt nem az eredeti aradi helyszínen, hanem a Dunántúl egyik most felújított kastélyában és környékén, Nádasdladányban. Az aradi vértanút Szabó Máté alakítja a filmben.

 

A Magyar Golgota a Canadian Cinematography Awards havonta rendezett nemzetközi filmes megmérettetésén áprilisban a legjobb egészestés film lett, de több más elismerésben is részesült egyebek mellett Japánban, az Egyesült Államokban, Franciaországban és Horvátországban. A film meghívást kapott több őszre tervezett nemzetközi fesztiválra is.

Az aradi vértanú, akit a szívroham sem mentett meg a kivégzéstől

Hamarosan elkészül Pozsgai Zsolt filmje, amely Török Ignác aradi vértanúnak állít emléket. A Magyar Golgota a fordulatokkal teli éjszakáról szól, amely elvezetett ahhoz, hogy a Haynau által halálra ítélt honvédtábornokot közvetlenül az akasztás előtt érje el a végzet. Az Aradi Kamaraszínházzal együttműködésben forgatott tévéfilmről a rendező osztott meg velünk újabb részleteket.

 

Forrás: MTI / Címlapkép: Magyar Golgota / Fotó: Galgóczy-Németh Kristóf/Mythberg Films