Április 14. és 24. között zajlott Horvátország fővárosában a ZagrebDox dokumentumfilmfesztivál, amelyen a régiós verseny fődíját, az ifjúsági zsűri díját és a nemzetközi kritikusok FIPRESCI-díját is a KIX nyerte meg. 

Révész Bálint és Mikulán Dávid filmje egy budapesti utcagyerek, Sanyi történetét meséli el 8-tól 18 éves koráig, ahogy „pimasz csínytevőből közellenséggé válik". A magyar-francia-horvát koprodukcióban készült dokumentumfilm rendezői Révész Bálint és Mikulán Dávid, producerei Kiss Viki Réka, Victor Ede, Muhi András Pires és Révész Bálint. Koproducere Rea Rajčić. Gyártója az ELF Pictures és a Cinephage Productions.

KIX / Fotó: Elf Pictures

A KIX világpremierjére idén márciusban, a koppenhágai CPH:DOX fesztiválon került sor, valamint meghívták a prágai One World Emberjogi Filmfesztiválra és a müncheni DOK.festre is. Március végén a hágai Movies That Matter Camera Justitia versenykategóriájának fődíját nyerte meg, Szalay Károly és Yael Bitton vágók pedig hamarosan a legjobb vágás díját vehetik át a Dokfest München filmfesztiválon.

A KIX hazai bemutatójára idén év végén vagy jövő év elején kerülhet sor.

Forrás: Cineuropa / Címlapkép: A film alkotói a díjátadón