Június 17. és 20 között, azaz csütörtöktől vasárnapig három film ingyenes nézhető a Filmion. Mit csinált felséged 3-tól 5-ig?, Makk Károly filmje (1964) – A Mátyás király udvarában játszódó fergeteges vígjáték a 60-as évek ünnepelt színészeit vonultatta fel, a főszerepben Psota Irén és Darvas Iván. A forgatókönyvet Mikszáth Kálmán Szelistyei asszonyok című kisregénye alapján Hubay Miklós írta.

A veréb is madár, Hintsch György filmje (1968) – A film, amely a megduplázott Kabos Lászlóból filmsztárt csinált, szatirikus vígjáték és vágybeteljesítő fantázia egyszerre. A veréb is madár egyszerre figurázza ki a magyar szocializmust és a balatoni extra szolgáltatásokban dúskáló kapitalistákat. 

Veri az ördög a feleségét / Fotó: Filmarchívum

Veri az ördög a feleségét, András Ferenc filmje (1977) – Egy politikus találkozása a nép egyszerű gyermekeivel, avagy Nagy zabálás a Balaton-felvidéken Pásztor Erzsival és Pécsi Ildikóval a főszereplők között. A Kádár-korszak diktatúráját kritizáló társadalmi szatíra, amely érzékletesen festi le a viszonylagos jólétet kínáló „gulyáskommunizmus” világát, miközben fellebbenti a fátylat azokról a problémákról, amelyek a mélyben húzódnak.

Júniusban elindult a Filmio TVOD szolgáltatása, ami biztosítja a havi előfizetés mellett a filmenkénti kölcsönzést. Így most már elköteleződés nélkül, csak egy-egy alkotást is meg lehet nézni a Nemzeti Filmintézet streaming platformján. Jelenleg a havi előfizetés díja 1190 Ft, amivel korlátlanul nézhetünk magyar filmeket, a TVOD szolgáltatás díja filmenként változó, 350 - 990 Ft között. A választék túlnyomó többsége angol és akadálymentesített magyar felirattal is elérhető.

Mit csinált felséged 3-tól 5-ig? / Fotó: Filmarchívum

A TVOD funkció megjelenésével párhuzamosan a közelmúlt filmsikereivel bővült a kínálat, amiket 990 Ft-os kölcsönzési díjért megnézhetünk a Filmio oldalán: 2019 legnagyobb közönségsikere a Kölcsönlakás, a Ruben Brandt, a gyűjtő, a Napszállta, a Tékasztorik 2., a Békeidő, továbbá a világszerte méltatott Akik maradtak és Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre.

A mozikból egyenesen a Filmiora érkezett Lakos Nóra elragadó romantikus vígjátéka, a Hab. A Kerekes Vica főszereplésével készült film nem kevesebb, mint nyolc kategóriában jelölt a Magyar Mozgókép Díjakra: a legjobb film, a legjobb elsőfilm, a legjobb női főszereplő, legjobb hang, legjobb díszlet, legjobb jelmez, legjobb maszk és a legjobb zene díjáért versenyez.

Forrás: NFI
Címlap: A veréb is madár / Fotó: Filmarchívum