Kéthetente jelentkező sorozatunkban a streaming-szolgáltatók kínálatából ajánlunk olyan filmeket és sorozatokat, amikkel könyebben telik el az idő, és amelyeket mi magunk is értékes vagy igéretesen hangzó mozgóképnek tartunk. Válogatásunkban hazai és nemzetközi tartalmak, a legújabb premierek és online elérhetővé váló korábbi alkotások is feltűnnek.

Szeressétek Odor Emíliát!

Hol és mikor? Filmio és június 17.

Sándor Pál 1970-ben, a tizenhét éves főhősén keresztül üzente meg: az elnyomó rendszert csak úgy lehet megdönteni, ha nem követjük a felállított szabályokat. Odor Emília Pestről érkezik a szigorú vidéki kollégiumba, ahol rögtön összeütközésbe kerül a vezetőséggel, és lázadása közben az osztálytársait is maga mellé állítja. Az igazgatónő erre váratlan bejelentést tesz, amivel egymás ellen fordítja az összetartó lányokat: a legérdemesebb tanuló részt vehet a budapesti millenniumi ünnepségeken. A szándék mögötti manipulációt csak a főhős ismeri fel. Szabó Ildikó nagyszerű alakítását Zsombolyai János operatőr örökítette meg.

 

A vita

Hol és mikor? HBO GO és június 19.

 

Ki nem akarta soha egy heves vita közepén visszapörgetni az időt, és kideríteni, hogy kinek a hibája az egész? Jacknek és Lisának nincsen időgépe, helyette inkább újra meg újra megtartják azt a bizonyos vacsorapartit, ahol minden elromlott. Ugyanazok a vendégek, a menü és a társalgási pontok is, a vita viszont egyáltalán nem csitul, sőt estéről estére egyre kaotikusabbá válik. Robert Schwartzman abszurd módon csavar egyet a zárt szituációs párkapcsolati vígjátékok világán, és csupa nagyszerű színészt (Dan Fogler, Emma Bell, Maggie Q, Danny Pudi) ugraszt egymásnak a vacsoraasztal felett.

 

A fekete múmia átka

Hol és mikor? Netflix és június 20.

 

Annak ellenére, hogy a 20. századi magyar irodalom legkedveltebb szerzői közé tartozik, Rejtő Jenő zseniális ponyváiból szinte alig készült eddig említésre méltó filmadaptáció. Madarász Isti 2015-ös tévéfilmje egyike a kivételeknek, ráadásul Rejtő egyik kevésbé ismert művén alapul, aminek különlegessége, hogy a szerző saját közegét és társaságát, a ponyvairodalom kisiparosait állítja benne pellengérre. A lendületes, egyhelyszínes komédia szereposztása is kiváló, többek között Kovács Lajossal, Hajduk Károllyal és Haumann Péterrel merülhetünk el a kávéházak békebeli hangulatában.

 

Hud

Hol és mikor? HBO GO és június 21.

Az amerikai társadalmat szétfeszítő problémákra érzékeny, remekművek egész sorát hátrahagyó Martin Ritt és Paul Newman (őt nem kell bemutatni) öt közös filmet készített. Megkockáztatom, a hét Oscarra jelölt (hármat nyert meg) Hud a legjobb közülük, pedig A hallgatag ember is az ő nevükhöz fűződik. Newman laza stílusa, megnyerő cowboy-kinézete mögött egy amorális, végletekig önző gazember rejlik, opportunista viselkedésén keresztül tárul fel az ötvenes évek texasi világa, ahol már anakronizmusnak számítanak a westernhősök tradicionális értékei. Felejthetetlen fekete-fehér képeken megörökített, a vadnyugat romantikájával kegyetlenül leszámoló családi dráma.

 

Könnyű leckék

Hol és mikor? Netflix és június 22.

 

Zurbó Dorottya első önálló rendezésének főhőse egy fiatal szomáliai lány, akinek a felnőtté válás határán a hazájához kötődő összes szálat el kell szakítania, hogy új életet kezdhessen Magyarországon. A leghétköznapibb szituációk során szembesülünk a legnagyobb tabukkal, ahogy a lány elindul az asszimiláció útján és lépésről lépésre elsajátítja az európai szokásokat. A film a lehető legelegánsabb módon megy szembe az elmúlt évek idegenellenes kampányával, mutat rá a társadalmunkat fertőző kártékony hazugságokra.A kenguru

Hol és mikor? Filmio és június 24.A menő operatőrnek számított Zsombolyai János első saját rendezése volt az 1975-ös A kenguru, melyet a magyar Szelíd motorosoknak is szoktak nevezni. Főszereplője, a fiatal kamionos Varjú (a 23 éves Gálffi László) felvesz egy stoppos lányt, akibe fülig beleszeret. A fiú a munka miatt csak Paksig viszi Balatonboglár helyett, ám ezt hamar megbánja, és elkezdi keresni a lányt keresztül-kasul a magyar sztrádán, miközben otthon várja őt szerető kedvese. A dokumentarista operatőri iskolából érkező Zsombolyai klipszerű montázsai és a folytonos úton levés sugallta szabadság jól passzolt a kor fiataljainak szellemiségéhez, mindez megspékelve a legnépszerűbb korabeli zenekarok, az LGT, az Omega vagy a Fonográf slágereivel.

 

#Sohavégetnemérős

Hol és mikor? Filmio és június 24.

 

Ha esetleg még nem érzed a nyári pörgést, Tiszeker Dániel vidám epizódokból összeálló, fiatal és tehetséges magyar színészek egész hadseregét felvonultató vígjátéka tuti, hogy hangulatba hoz. Könnyed stílusban és mesterkélt életbölcsességek nélkül mesél az Instagrammal, Tinderrel és társaikkal jellemzett generációról, és ehhez remekül passzol a Wellhello zenéje. És már ebben a filmnek is feltűnik Tiszeker idén érkező karácsonyi romkomjának két főszereplője, Zsigmond Emőke és Ötvös András.

 

The Ice Road

Hol és mikor? Netflix és június 25.

 

Könnyű dolga van annak, aki el akarja adni Liam Neeson legújabb akció-thrillerjét: Olyan, mint A félelem bére, csak jégen. Miután egy beomlott bányában reked egy csomó ember, kamionokkal indulnak a segítségükre a befagyott tengeren át. Nem kell Nostradamusnak lenni ahhoz, hogy tudjuk, a jég be fog szakadni alattuk, és tovább nehezíti a helyzetüket, hogy vannak, akik nem szeretnék, hogy célba érjen a mentőexpedíció. Olyan lesz ez, mint egy hideg ital a nyári kánikulában, akár még az emlékezetesebb Neeson-akciófilmek közé is bekerülhet.

 

Solos

Hol és mikor? Amazon Prime Video és június 25.

 

Az Amazon új sci-fi antológiája egyszerre tűnik nagyszabásúnak (olyan sztárok adják benne egymásnak a kilincset, mint Morgan Freeman, Anne Hathaway, Anthony Mackie és Helen Mirren) és a Black Mirror COVID-kompatibilisan elkészített verziójának. A hét epizód egy-egy színész alakítására koncentrál, miközben életen és halálon, időn és téren át nyúló, különleges történeteket mesél el. Az elmúlt évben mindannyiunknak bőven volt része az izoláltságban, így reméljük, hogy ezekhez az egyszemélyes sztorikhoz könnyen meg lehet majd találni a kapcsolódási pontot.


Főműsoridőben (Prime Time)

Hol és mikor? Netflix és június 30.

 

Bartosz Bielenia mániákus tekintete tavaly a Corpus Christi önjelölt falusi papjaként égett bele a retinánkba, a fiatal lengyel tehetséget most viszont tényleg egy instabil karakter bőrében láthatjuk viszont. Az idei Sundance filmfesztiválon bemutatott thriller főszereplője az ezredforduló szilveszterén foglal el fegyverrel egy tévéstúdiót, hogy üzenetét élőben adja át a nagyvilágnak – a riporterek viszont nem akarnak vele együttműködni. Az élőben zajló túszdrámának sokféle kimenetele lehet, de az tuti, hogy intenzív körömrágás fog közben ránk várni.

 

Amerika: A mozgókép

Hol és mikor? Netflix és június 30.Egy animációs film, amiből megtudjuk Amerika történetét - legalábbis egy alternatív univerzumban, amelyben a láncfűrészes George Washington összeáll a sörimádó Sam Adamsszel, hogy együtt verjék le a briteket egy gúnyos eszmefuttatásban az amerikai forradalomról. Matt Thompson neve a nagysikerű Archer animációs sorozatból lehet ismert, az Amerika: A mozgókép az első egész estés animációja, melyben a főszereplő szinkonhangját Channing Tatum adja, mellette pedig olyan menő komikus színészek szólalnak meg, mint Simon Pegg, Andy Samberg, Jason Mantzoukas és Judy Greer.

címlapfotó: A kenguru